Afdrukken
Ankeiler: Een 45-jarige man uit Nunspeet is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het langdurig misbruiken van zijn zus.

- Een 45-jarige man uit Nunspeet is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het langdurig misbruiken van zijn zus. Dat misbruik vond plaats binnen een streng gelovig gezin en begon toen zijn zusje zes jaar was. De man was toen zelf ook minderjarig.

De inwoner van Nunspeet zou zijn zusje hebben misbruikt terwijl de rest van het gezin naar de kerk ging. Het misbruik is pas gestopt toen het slachtoffer 17 jaar was en aangaf dat ze bang was om zwanger te worden van haar broer.

De rechtbank acht bewezen dat de man meerdere malen seksuele handelingen heeft gepleegd met zijn zusje, die destijds jonger dan 12 was. Hij zou ook meerdere malen seks met haar hebben gehad. De Nunspeter heeft dat ook bekend.

Verjaard

Maar dat is alleen gebeurd voordat hij zelf 18 jaar werd, stelt hij. Dat zou betekenen dat het strafbare feit verjaard zou zijn en dus wilde zijn advocaat vrijspraak. Het Openbaar Ministerie (OM) is er echter van overtuigd dat het misbruik ook na zijn achttiende doorging. Dat heeft ook het slachtoffer verklaard. Het OM eiste daarom 18 maanden cel.

De rechtbank kiest dus voor een jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank is dat een gepaste straf, omdat het misbruik meer dan 25 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Volgens de rechtbank zijn er geen aanwijzingen dat er daarna nog sprake is geweest van overschrijdend gedrag. De tijd die de verdachte in voorarrest heeft gezeten wordt van de gevangenisstraf afgetrokken.

Vertrouwen

Volgens de rechtbank had de man als oudere broer overwicht op zijn zusje. Die kon daardoor geen enkele weerstand bieden aan de verlangens van haar broer. "De verdachte heeft jarenlang zijn seksuele lustgevoelens botgevierd op zijn zusje zonder daarbij oog te hebben gehad voor wat dit voor haar betekende", zegt de rechter daarover.

Bovendien vond het misbruik plaats in het ouderlijk huis, een plek waar zij zich bij uitstek veilig had moeten voelen. "De verdachte heeft ook haar lichamelijke integriteit en haar psychisch welbevinden ernstig geweld aangedaan", zegt de rechter.

Impact

Het is algemeen bekend dat slachtoffers van langdurig seksueel misbruik hiervan nog lange tijd nadelige psychische gevolgen ondervinden. Dit blijkt ook uit de voorgedragen slachtofferverklaring. Het slachtoffer geeft aan dat het misbruik een grote impact op het leven van haar heeft.

Zij leeft in schrijnende eenzaamheid vanwege het grote geheim. Zelfs de mensen waar ze van houdt, kan ze moeilijk vertrouwen. Ze weet niet hoe ze liefde en veiligheid kan ontvangen. Het is maar zeer de vraag of ze ooit volledig herstelt van deze traumatische jeugd.

Spijt

Haar broer heeft zich volgens de rechtbank ontwikkeld tot een volwassen man die zijn leven op orde heeft. Hij heeft een baan en een gezin en volgt sinds kort vrijwillig een behandeling bij een therapeut.

De man heeft de ernst van zijn handelen erkend en schaamte en spijt getoond richting zijn zusje, ook tijdens de zitting. Hij moet haar een schadevergoeding en smartengeld betalen. Zij is nog steeds onder behandeling bij een traumatherapeut en een psycholoog in verband met het misbruik.

Deel dit artikel