Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Terug naar 1945. Foto: Stichting Blijdeheidekat
Ankeiler: Aan de Beekstraat in Elburg zijn zaterdag de laatste opnamen gemaakt voor de film ‘Het gevoel van vrijheid’.

- Aan de Beekstraat in Elburg zijn zaterdag de laatste opnamen gemaakt voor de film ‘Het gevoel van vrijheid’. De film vertelt over de lokale oorlogsgeschiedenis; met name over de gebeurtenissen rondom Het Verscholen Dorp in de bossen bij Vierhouten en de verzetshandelingen van groep Rambonet uit Elburg. Zaterdag is de bevrijding van Elburg opgenomen. Verschillende historische voertuigen reden daarom door de stad.

In 2019 begonnen de voorbereidingen van het project, dat in 2020 een bijdrage had moeten leveren aan 75 jaar herdenking en vrijheidsviering. Stichting Blijdeheidekat uit Nunspeet, die de film produceert, vond daarin samenwerking met stichting 8081 uit Elburg. “In eerste instantie wilden we een mooie openluchtvoorstelling rondom het thema herdenken opvoeren, maar corona stuurde veel in de war”, aldus Freek van der Heide, scriptschrijver en regisseur van de film.

Tekst gaat verder onder de foto

Afbeelding
Terug naar 1945. Foto: Stichting Blijdeheidekat

“Het project moest coronaproof gemaakt worden, hoewel niemand toen nog wist wat coronaproof precies inhield. We hebben er voor gekozen om het script om te bouwen naar een filmscript en tussen de lockdowns door werd er vervolgens elk mogelijk moment aan de film gewerkt. Met meer dan 100 vrijwillige medewerkers viel dat niet altijd mee. Soms werd er iemand positief getest, werden locatiehouders huiverig om veel mensen te ontvangen, of waren er andere zaken waarmee vanwege corona rekening gehouden moest worden.”

Project van twee jaar

Sander Klugt nam het filmwerk voor zijn rekening en produceerde samen met Nicole Bruitzman de film. “Nu, na twee jaar zijn de opnamen voltooid en binnenkort wordt de film op een heel bijzondere locatie vertoond. Ik ben blij dat we het project, ondanks de soms lastige weg, hebben kunnen voltooien. De film geeft goed inzicht in de gebeurtenissen die hier ten tijde van WO2 hebben plaatsgevonden. Zodat we nooit vergeten en er lessen uit leren, zegt men dan. Vrijheid is uiterst waardevol, terugkijkend op de beperkingen van de afgelopen twee jaar en de oorlog die zich momenteel niet ver van hier afspeelt.”

Kaarten

Twee jaar geleden hebben mensen kaarten voor de voorstelling gekocht en deze kaarten kunnen nu worden omgeboekt naar een datum in de periode 19 t/m 23 april. Dan vindt iedere avond een vertoning plaats. Iedereen die online kaarten heeft besteld, ontvangt binnenkort een email met instructies hoe dat te doen. Of er ook nieuwe kaarten in omloop worden gebracht, is momenteel nog niet bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Deel dit artikel