Bevat Video: Video
Ankeiler: De stikstofplannen van het kabinet vallen niet in goede aarde bij de boeren op de Veluwe.

- De stikstofplannen van het kabinet vallen niet in goede aarde bij de boeren op de Veluwe. Vooral rondom de natuurgebieden is het de bedoeling dat de uitstoot op sommige plekken met 70 procent moet worden teruggebracht en dat hakt erin. Het is voor veel boeren zelfs zo rigoureus dat zij hun bedrijf mogelijk niet langer kunnen voortzetten. Melkveehouder Wim Bonestroo uit Doornspijk reageert verbolgen op de plannen en is samen met 30 medestanders vrijdagavond de weg opgegaan om een protestsignaal af te geven.

In een lange stoet zijn de boeren naar het huis van stikstofminister Christanne van der Wal gereden om haar persoonlijk een ontslagbrief te overhandigen. De minister was thuis en kwam naar buiten om Wim en anderen aan te horen. "Dit is vreselijk voor de boeren. Het is heftig maar dat heb ik eerder ook gezegd. Ik moet deze doelstellingen naar buiten brengen. Ik ben iedere week bij boeren op bezoek en ik hoor hun verhaal aan. Ik probeer ook zoveel mogelijk ervan mee te nemen."

Van der Wal heeft een duidelijke opdracht zegt ze. "We moeten naar 50 procent reductie in 2030. Ik mag dat samen met de landbouwsector doen, maar ook met de industrie- en vervoersector, iedereen moet zijn steentje bijdragen. Dit is wel de opdracht die ik heb en ook moet uitvoeren."

Volgens de minister is het de overheid die hier op aangekeken moet worden. "Als je iemand hiervoor moet aanwijzen is het de overheid en niet de boeren. Wij hebben het als overheid mede veroorzaakt en moeten ruimhartig zijn. We gaan dit goed en warm compenseren. Daarom is zo'n ruimhartig fonds opgericht met daarin 24,4 miljard euro en dat vind ik ook meer dan terecht."

Voor Wim is de maat vol. "Het is weer stikstof wat de klok slaat en daarom hebben we de troepen weer verzameld. Er is allerlei overleg geweest maar tot nu toe weinig gebeurd. Het gevoel dat ze van de agrarische sector afwillen wordt steeds erger. Door de maatregelen gaan ook veehouders in onze omgeving hier last van krijgen. Zelf zou Wim er wel wat hinder van kunnen ondervinden maar de grootste klappen vallen in de Gelderse Vallei en in Brabant zegt hij. Ook komt er volgens hem meer bij kijken. "We zien steeds meer beperkingen in de bedrijfsvoering en dat is voor niemand leuk."

Tekst gaat verder onder de video:

Einde verhaal

Johan Schutte is ook niet blij met de plannen. "Op elke honderd koeien moeten er tien weg landelijk gezien en voor sommige zelfs meer. Dit heeft gevolgen voor mij. In plaats van dat we iets meer kunnen om de kosten in de hand te houden moeten we weer minder. Het is geen einde oefening voor ons vooralsnog, maar er moet wel een opvolger komen en zij hebben er hierdoor geen zin meer in. Als de overheid keer op keer dit soort acties doet dan is het wel einde verhaal voor ons. Leefbaarheid van het platteland is afgelopen. Ik denk dat niet alleen de boeren, maar ook burgers iets moeten doen om het stikstofprobleem naar beneden te brengen. Misschien als iedereen die twee auto's heeft een auto wegdoet, wordt de pijn verzacht."

'Je wordt gewoon buitenspel gezet'

Er zijn veel mogelijkheden voorgesteld om een oplossing te vinden zegt Albert Nagelhoud. Hij heeft ruim 100 melkkoeien bij zijn bedrijf rondlopen op 't Harde. "Al 2,5 jaar worden voortdurend plannen afgeschoten. Het is voor ons moeilijk te begrijpen dat je altijd maar 'nee' krijgt. Dat frustreert zo enorm. En dat we dan een minister hebben die lachend zegt dat we 70 procent moeten reduceren, dan doet dat gewoon ontzettend pijn. Als je weet dat mensen en bedrijven daar al zo hard voor gewerkt hebben om het goede te doen dan is dit een diskwalificatie. Je wordt gewoon buitenspel gezet."

Gevolgen voor leefbaarheid landelijk gebied groot

Provincie Gelderland ziet de noodzaak om te werken aan stikstofafname. "Stikstof is een groot vraagstuk waarvoor we niet kunnen weglopen, want daarmee zadelen we toekomstige generaties op met de gevolgen. We nemen verantwoordelijkheid voor het halen van reductiedoelen én het behouden en herstellen van onze natuur. Gelderland kan zich echter niet vinden in de genoemde percentages waarmee de stikstofuitstoot van de landbouw in de Gelderse Vallei en op en rond de Veluwe omlaag moet. Daarvan zijn de gevolgen voor de leefbaarheid van het landelijk gebied te groot."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Meer over

Deel dit artikel