Moeite met geld sparen? Begin hiermee! - RTV Nunspeet

Moeite met geld sparen? Foto: Pixabay

Moeite met geld sparen? Foto: Pixabay

NUNSPEET - Geld sparen is iets ontzettend belangrijks. Dit komt omdat gespaard geld je lucht geeft in situaties waarin je dit geld ineens nodig hebt. Dit gebeurt bijvoorbeeld in situaties wanneer je iets dient te vervangen of wanneer je een grote uitgave wil doen. Als je voldoende geld gespaard hebt, dan kun je in beide gevallen de kostenpost gemakkelijk opvangen met het spaargeld. In deze blog geven we je daarom enkele tips die je kunnen helpen bij het sparen van geld!

Financiën in kaart brengen

Voordat je kunt beginnen met het sparen van geld is het belangrijk om je eigen financiën in kaart te brengen. Dit doe je door al je inkomsten en uitgaven te noteren. Door met name de uitgaven in kostenposten uiteen te zetten kun je zo achterhalen welke kostenpost het zwaarst meeweegt in jouw eigen begroting. Aan de hand van de resultaten van de verschillende kostenposten kun je zelf bepalen waar je geld op wilt besparen. Je kunt dit overzicht zelf maken, of gebruik maken van een online tool. Een van de handigste tools die je hiervoor kunt is Dyme. Deze applicatie is te koppelen aan je bankrekening en importeert zo ook al jouw inkomsten en uitgaven. Aan de hand van het overzicht kun je gemakkelijk beginnen met het besparen van geld!

Spaardoelen

Om goed geld te kunnen sparen is het aan te raden om spaardoelen te bepalen. Dit zijn doelen waar je het gespaarde geld voor wilt gebruiken. Wanneer jij weet waar je het geld voor spaart wordt het ook veel makkelijker om dit geld opzij te zetten. Concrete spaardoelen zijn bijvoorbeeld een vakantie, een koophuis of nieuwe televisie. Een voorbeeld van een minder concreet spaardoel, maar wel een ontzettend belangrijk spaardoel is het spaardoel onverwachte kosten. Het is belangrijk om altijd een potje hiervoor op te bouwen. Mocht dan bijvoorbeeld jouw wasmachine kapot gaan, dan kun je dit potje aanspreken om de reparatie of de vervanging zo snel mogelijk te betalen. Zo zit je niet zonder wasmachine en niet met geldzorgen doordat je het product moet repareren of vervangen. Probeer hier dan ook altijd enkele duizenden euro’s voor te sparen. Het hebben van dit spaarpotje zal je op een bepaald moment in jouw leven ontzettend veel geldzorgen schelen!

Deel dit artikel