Nieuw schoolgebouw van de Da Costa in Elspeet is klaar; leerlingen hebben laatste dag les in noodunits - RTV Nunspeet

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Nieuwe school in wording. Foto: Archieffoto
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: De sleuteloverdracht. Foto: Eigen foto
Een bedankje uitgedeeld aan leerlingen en personeel van de Boaz Jachinschool. Foto: Da Costaschool Elspeet.

Een bedankje uitgedeeld aan leerlingen en personeel van de Boaz Jachinschool. Foto: Da Costaschool Elspeet.

ELSPEET - Het splinternieuwe schoolgebouw van de Da Costaschool aan de Vierhouterweg in Elspeet is klaar. De leerlingen hebben een jaar lang les gekregen in de noodunits op het schoolplein van de Boaz Jachinschool en dat was woensdag voor het laatst. Als bedankje hebben alle kinderen van de Boaz Jachinschool een traktatie gekregen en het personeel een taart.

Directeur Albert Magré is erg blij dat het moment eindelijk gekomen is om de sleutels te krijgen van het nieuwe gebouw. “Ik durf eerlijk te zeggen dat deze basisschool de mooiste is van de hele gemeente.” Het personeel van de Da Costa is nauw betrokken geweest bij het ontwerp van de school, samen met de architect. “We hebben een nieuwe visie opgesteld en dat vormgegeven in het gebouw. Zo zijn er leerpleinen gecreëerd en telt de school twee verdiepingen, waarbij de bovenbouw les krijgt op de eerste verdieping.”

Ook de gymzaal zit aan het nieuwe gebouw vast. “Het is de bedoeling dat elke school in Elspeet hier gebruik van gaat maken, net als de gymnastiekvereniging.”

De leerlingen hebben bijna anderhalf jaar in de noodunits gezeten, met uitzondering van groep acht. Zij mochten gebruik maken van de kelder in het Kulturhus. De kinderen zijn nu twee dagen eerder vrij zodat alle tafels, stoelen en andere spullen verhuisd kunnen worden naar de nieuwe school. Na de herfstvakantie moet ook het plein klaar zijn zodat iedereen een frisse start kan maken.

Oude school tegen de vlakte

Het oude schoolgebouw was gedateerd en stamde uit 1974. “Het was een oud gebouw die echt helemaal af was. Het kierde aan alle kanten, er zaten aluminium kozijnen in en enkel glas. Daarom is het helemaal tegen de vlakte gegaan”, vertelt Magré.

Bouw nieuwe school

Het plan voor een nieuw schoolgebouw is al ontstaan in 2013/2014. “In 2018 is vervolgens een nieuwe visie opgesteld en aan de hand daarvan is het gebouw ontwikkeld zoals wij ook het onderwijs gaan vormgeven”, laat de directeur weten. In de zomer van 2020 is gestart met de bouw en nu, ruim een jaar later, is eindelijk de oplevering. Alle 130 leerlingen krijgen na de vakantie weer les in hun eigen school.

Deel dit artikel