De enorme schade aan de duplexwoningen in Putten. Foto: Omroep Gelderland

De enorme schade aan de duplexwoningen in Putten. Foto: Omroep Gelderland

PUTTEN - Omwonenden, familieleden en de burgemeester: allemaal zijn ze enorm geschrokken van de dood van de bewoner van een uitgebrand pand in Putten. Vrijdagochtend rond 5.30 uur ontstond het vuur door een nog onbekende reden. De man die overleden is, kon zijn woning niet meer uitkomen. "Hoe heeft dit kunnen gebeuren?", vraagt een familielid zich af.

Het was vanochtend druk in de Van Oldenbarneveltstraat in Putten. Nieuwsgierigen komen kijken wat er die ochtend allemaal heeft afgespeeld. Nog goed te zien is hoe heftig de brand was. Vlammen zijn metershoog uit de achtergevel van het pand gekomen. Delen van het dak zijn volledig weggebrand. De woning is 'doorkijkbaar'.

Bekijk de impact van de brand:

[video:7527183]

'Menens'

Een buurtbewoner vertelt dat hij 's ochtends al vroeg werd wakker gemaakt. "Er klonk een heel hard geluid. Ik dacht: 'wat is dit voor een grap?'. Toen ik naar buiten keek zag ik de rode gloed van de vlammen en wist ik wel dat het menens was." De man is erg geschrokken van wat er is gebeurd. "Natuurlijk, dit gaat je niet in de koude kleren zitten."

Een andere buurvrouw vult aan: "Het is alsof je in een film terecht komt. Het is echt heel verschrikkelijk." Ze was al wakker door een penetrante rookgeur toen de politie aanklopte. "Ik ben in mijn pyjama weggelopen. Die heb ik nu nog steeds aan."

[quote:Burgemeester Henk Lambooij:'Toen ik het hoorde heb ik mij aangekleed en ben ik gelijk gegaan' ]

'Verschrikkelijk'

Beide buurtbewoners vertellen dat er met man en macht geprobeerd is om de bewoner van het huis waar de brand begon eruit te krijgen. "Er is flink op de deur gebonsd, maar het heeft niet geholpen...", zegt vrouw met een zucht. "Wat moet het verschrikkelijk zijn om opgesloten te zitten in een brandend huis."

Het slachtoffer was een alleenstaande man van middelbare leeftijd. Volgens zijn buren leefde hij een teruggetrokken bestaan. Ook een neef van hem, die komt kijken wat er is gebeurd, bevestigt dat. "Het was geen onaardige man, hij was alleen erg op zichzelf."

Meerdere buurtbewoners vertellen dat de man veel spullen verzamelde. Volgens de neef ging hij graag klinglopen af. "Dat hij nu door brand is overleden, is verschrikkelijk. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?"

[image:7527223]

Burgemeester Henk Lambooij noemt de gebeurtenissen 'een drama'. "Ik ben enorm geschrokken. Ik kreeg vanochtend een telefoontje met de melding dat er een grote uitslaande brand was in mijn gemeente en dat het er niet goed uitzag. Ik heb mij aangekleed en ben gelijk gegaan."

'Goede opvang'

Naast het slachtoffer dat om het leven is gekomen, zijn er ook twee buren naar het ziekenhuis gebracht. Ook is een aantal bewoners nagekeken door ambulancepersoneel. "De overige bewoners die hun huis moesten verlaten zijn opgevangen in verzorgingsthuis De Schouw. Ze zijn daar goed opgevangen en hebben koffie en ontbijt gehad."

Een aantal woningen is voorlopig niet bewoonbaar. "De woningstichting is de eigenaar van de woningen. Zij gaan vervangende woonruimte zoeken voor bewoners die hun huis niet meer in kunnen."

De oorzaak van de brand, is nog niet bekend. De politie sluit een misdrijf uit.

Zie ook: Bewoner komt om bij felle brand in woning

Deel dit artikel