Apeldoorn verhoogt inkomensgrens voor energietoeslag. Foto: Pixabay

Apeldoorn verhoogt inkomensgrens voor energietoeslag. Foto: Pixabay

APELDOORN - Apeldoorn tast in de buidel om energie-armoede tegen te gaan. Meer inwoners kunnen eenmalig een energietoeslag van 800 euro krijgen. Tot nu toe kwamen mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum in aanmerking. Nu wordt dat percentage opgehoogd tot 130.

Naar schatting kunnen 1800 extra huishoudens de toeslag krijgen. Dat zijn vooral werkende inwoners met een laag inkomen. Door stijgende energieprijzen kunnen ze vaak hun rekeningen niet of nauwelijks meer betalen.

“Veel mensen met een uitkering of een laag salaris hebben iedere maand geldzorgen. Die hoge energieprijzen zijn dan echt een ramp. We binden actief de strijd aan tegen armoede in Apeldoorn. Dit is een eerste stapje”, aldus wethouder armoedebestrijding Sunita Biharie.

Ook inwoners met een hoger inkomen en een torenhoge energierekening krijgen mogelijk hulp. Die kunnen een beroep doen op de individuele bijzondere bijstand. Dat geldt ook voor mensen waarbij de rekening zó hoog is geworden dat één keer 800 euro niet genoeg is.

6000 keer aangevraagd

De gemeente trekt hiervoor zo'n 3 miljoen euro uit de portemonnee. Dat komt bovenop de ruim 7 miljoen die voor de eerste uitbetalingen zijn gereserveerd, waaraan het Rijk meebetaalt. Tot nu toe werd de energietoeslag in Apeldoorn 6000 keer aangevraagd. Nog eens 2800 toeslagen zijn automatisch verstrekt aan mensen met een bijstandsuitkering.

Om energierekeningen omlaag te krijgen, werkt de gemeente Apeldoorn aan een plan om woningen van mensen met een laag inkomen te verduurzamen. “Energietransitie moet voor iedereen betaalbaar worden”, vindt duurzaamheidswethouder Danny Huizer. “Eenmalig geld krijgen is mooi, maar daarnaast komt er een voorstel aan maatregelen.”

Om de energietoeslag aan te vragen, kunnen inwoners terecht op de site van de gemeente

Deel dit artikel