RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Henri van Veen, Omroep Gelderland
29 september 2022 15:00


Leuk zo'n eeuwenoude sauna, maar hoe zag Gelderland er 3600 jaar geleden eigenlijk uit?
Foto: Leuk zo'n eeuwenoude sauna, maar hoe zag Gelderland er 3600 jaar geleden eigenlijk uit?
Ridder René Arendsen met ijs, ijs dat stuwwallen vormde in Gelderland. Foto: archief Ridders van Gelre

- Met de vondst van een sauna uit de bronstijd bij Nijmegen weten we iets meer over de Gelderse geschiedenis. Maar hoe zag onze provincie er eigenlijk uit in die tijd? Voor een antwoord moeten we naar een eerdere uitzending van ons geschiedenisprogramma Ridders van Gelre.

Allereerst de term bronstijd. In ons land begon de bronstijd circa 2000 jaar voor het begin van de jaartelling. "Mensen gingen voor het eerst brons gebruiken, een mengeling van koper en tin", legt David Fontijn in Ridders van Gelre uit. Fontijn is als archeoloog verbonden aan de Universiteit van Leiden en prehistoriedeskundige. "Koper en tin kwamen hier in de verste verte niet voor. Mensen moesten ver reizen om dat hier te krijgen."

Grafheuvels

Fontijn: "De mensen die er woonden, waren boeren, die hadden schapen. Ze begroeven hun doden op grafheuvels." Zo weten we dat Veluwe de schatkamer is wat betreft grafheuvels. "Grafheuvels op de Veluwe zijn meer dan 4000 jaar oud", aldus Fontijn.

De Veluwe was een belangrijke plek in de prehistorie van Europa, aldus de archeoloog. "De mensen hier hadden contact met nederzettingen heel ver weg, Engeland of Denemarken. Er waren allerlei handelsrelaties. Een van de belangrijkste vormen was de handel in metaal."

Onze voorouders op de Veluwe bezaten door handel dus brons en ze konden het ook bewerken. Ze maakten er dolken, priemen en bijlen van.

IJs vormde in Gelderland de stuwwallen. - Foto: archief Ridders van Gelre

En toen het ijs smolt bleven hier prachtige heuvels over. Wesselingh: "Die heeft de Randstad ook wel, maar daar liggen ze op vijftig meter diepte."

De heuvels en stuwwallen die Gelderland rijk is grenzen niet aan elkaar. Hoe komt dat? "Stromend water, de rivieren", zegt Wesselingh. "Zoals de Rijn. Die heeft in de stuwwal een gaatje gevonden en dat heeft de Rijn sinds die tijd alleen maar uitgeslepen. De Rijn boog eerst naar het noorden en daarna naar het westen af. De stuwwallen in het Montferland en Rijk van Nijmegen zaten aan elkaar vast en de Rijn brak ze doormidden."

Bekijk de aflevering van Ridders van Gelre terug:

Zie ook:

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Bergen  Ermelo  Leiden  Montferland  Nijmegen  Putten Nieuws 

nijmegen geschiedenis garderen voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie