RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
25 november 2022 10:38


Burgemeesters Nunspeet en Harderwijk ontvangen Canadese regimentsvlag
Foto: Burgemeesters Nunspeet en Harderwijk ontvangen Canadese regimentsvlag
V.l.n.r. veteraan Rik van Velzen, burgemeester Harm-Jan van Schaik (Harderwijk), burgemeester Céline Blom (Nunspeet), militair attaché van Canada, Marc Lafortune. Foto: Gemeente Harderwijk

- Op initiatief van veteraan Rik van Velzen kregen burgemeester van Harderwijk Harm-Jan van Schaik en burgemeester van Nunspeet Céline Blom op donderdag 24 november een Canadese regimentsvlag overhandigd. Ook militair attaché van Canada Marc Lafortune was bij de overhandiging aanwezig.

18 april 1945 reden de Canadese tanks van het Lord Strathcona Horse Regiment Harderwijk en Ermelo binnen en waren hun inwoners na jaren weer bevrijd. Direct rukten zij door langs de kustlijn van het IJsselmeer richting Elburg, en zo werd Nunspeet een dag later op 19 april ook bevrijd door hetzelfde regiment. Daarmee werd een belangrijke verdedigingslinie van het Duitse leger onschadelijk gemaakt.

Overhandiging

Bij de jubileumherdenking in 2020, waar het 75 jaar geleden was dat Nunspeet en Harderwijk werden bevrijd, zouden afgevaardigden van het Canadese regiment aanwezig zijn. Door het coronavirus kon dit geen doorgang vinden. Ter herinnering aan de verbinding tussen het Canadese regiment en Harderwijk en Nunspeet, en tevens als herdenking van 77 jaar bevrijding, ontvingen de beide burgemeesters nu toch een regimentsvlag.

De regimentsvlag - Foto: Gemeente Harderwijk

De uitreiking vond plaats bij Hotel Baars te Harderwijk, de plek waar na de bevrijding de commandopost van de 5th Canadian Armoured Brigade gestationeerd was.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Elburg  Ermelo  Harderwijk  Nunspeet Nieuws 

harderwijk voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie