RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
25 november 2022 14:08


Minder kraamzorg voor vrouwen met geldproblemen
Foto: Minder kraamzorg voor vrouwen met geldproblemen

- De fractie van de ChristenUnie Nunspeet heeft door navraag bij de Verloskundige Praktijk Nunspeet gesignaleerd dat zwangere vrouwen in Nunspeet steeds vaker besluiten geen kraamzorg af te nemen vanwege geldproblemen. Zij vragen aandacht voor deze ontwikkeling bij het college van burgemeester en wethouders.

Het probleem dat de ChristenUnie aankaart speelt op landelijk niveau. Raadslid Alice van de Steeg legt uit: ‘Landelijk blijkt er een groeiende groep mensen te zijn die geen of minder kraamzorg afneemt omdat zij de eigen bijdrage niet kunnen betalen. Voor wie niet aanvullend verzekerd is, is de eigen bijdrage voor kraamzorg € 4,70 per uur.’ Daarbij komt nog dat het minimale aantal uur dat iemand vergoed krijgt minimaal 24 uur is. Dit betekent dat de kraamzorg al minstens ruim € 110,- kost, wat al snel te veel geld kan zijn om zelf te moeten betalen.

Minimalisatie

Het resultaat daarvan is dat er vaak geen kraamzorg wordt afgenomen, ook in Nunspeet: ‘Uit ons contact met de Verloskundige Praktijk Nunspeet blijkt dat ook in onze gemeente een groeiende groep gezinnen is die kraamzorg minimaliseert of helemaal afzegt’, aldus raadslid Van de Steeg. Daarbovenop komt nog dat niet alleen de kraamzorg veel geld kost, ook bevallen kan honderden euro’s kosten. Verloskundige Praktijk Nunspeet legt uit: ‘Poliklinisch bevallen zonder medische noodzaak kost 440,- euro. Ook dat staat onder druk en we zien steeds vaker dat vrouwen tegen hun wens in thuis moeten bevallen.'

Ongelijkheid

Het effect van het wegvallen van de kraamzorg is niet alleen meer stress, maar ook meer ongelijkheid, meldden zorgverleners vorige maand aan Het Parool. Op het moment dat gezinnen die al geldproblemen hebben geen kraamzorg ontvangen, lopen zij al snel meer risico op voor andere problemen, zoals problemen met de gezondheid. Wanneer deze problemen zich voordoen, lopen die ook vaak in de kosten. Zo worden de problemen omtrent financiële middelen nog eens versterkt.

Vragen aan college

De ChristenUnie-fractie vraagt aan het college burgemeester en wethouders om uit te zoeken in welke mate de problematiek wat betreft kraamzorg ook in de gemeente Nunspeet speelt, in hoeverre de verloskundige praktijk betrokken is bij ontwikkeling van een preventieve aanpak bij kinderen en gezinnen en om op korte termijn met de verloskundigen en, indien nodig, de GGD te verkennen wat zij binnen de huidige mogelijkheden kunnen doen om zwangere vrouwen die vanwege geldproblemen afzien van kraamzorg te bereiken en te helpen.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Amsterdam  Nunspeet Politiek 

politiek nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie