RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
9 december 2022 8:30


Slimme sensoren in huis in het kader van Leefsamen Elburg
Foto: Slimme sensoren in huis in het kader van Leefsamen Elburg
Ter illustratie. Foto: Pixabay

- Het College van burgemeester en wethouders Elburg heeft ingestemd met de inzet van slimme sensoren in woningen van ouderen: een inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders worden geplaatst. Volgens de gemeente vergroten de sensoren de zelfredzaamheid van ouderen en kunnen ze daardoor langer in hun woning blijven wonen.

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal is blij dat het project over een paar maanden al van start gaat. 'De druk op de thuiszorg neemt steeds meer toe. Het aantal plekken in verzorg- en verpleeghuizen is laag. Ouderen zijn daardoor genoodzaakt steeds langer thuis te blijven wonen. We willen dat dit veilig kan. Met dit project zorgen we daarvoor. De aandachtspunten liggen dan ook op het behoud van een veilige woning en omgeving, zelfregie, contact met naasten, blijven participeren en daarmee zo lang mogelijk vitaal blijven.'

Leefsamen Elburg

Om ouderen te ondersteunen in het veilig en zelfstandig thuis blijven wonen start in januari 2023 het project Leefsamen Elburg. In het kader van dit project worden de slimme sensoren geplaatst. De gebruiker zelf mag bepalen welke en hoeveel van de verschillende melders en knoppen aangebracht worden. Deelnemers van het project krijgen voorafgaand aan de plaatsing een zogenaamde woonscan met een adviesrapport over de sensoren. Ouderen die zich aanmelden voor het project ontvangen de sensoren kosteloos, en mogen daarna ook zes maanden kosteloos de alarmeringen ontvangen. Na die zes maanden kunnen zij zelf bepalen of ze de dienstverlening willen doorzetten, in dat geval is er wel sprake van een eigen bijdrage. Deze zal € 7,50 per maand bedragen.

Samenwerkingsproject

De Gemeente Elburg laat weten dat zij in het Leefsamen Elburg project samenwerken met andere gemeenten in de regio (waaronder ook gemeente Nunspeet), de brandweer, de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Leefsamen, Zlimthuis en installateurs. Ook helpen Het RCOAK Ouderenfonds en Interpolis Achmea het project mogelijk te maken. Het evaluatiebureau van de GGD Noord- en Oost-Gelderland zal het onderzoek doen onder ouderen en hun naasten naar hun gebruikservaring en het ervaren veiligheidsgevoel tijdens het gebruik van de slimme sensoren. Ook is er afstemming over het project met de woningcorporaties in de regio.

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Elburg  Nunspeet  Rozendaal Nieuws 

elburg voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie