RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
9 december 2022 9:12


Zorgen over toenemende drukte A28
Foto: Zorgen over toenemende drukte A28
Raadslid Pieter-Jan van Rossen en fractievoorzitter Marc Konings bij de A28. Foto: Eigen foto

- De fractie van Gemeentebelang Nunspeet heeft vragen gesteld aan het College burgemeester en wethouders over verkeersdrukte op de A28. Ze vragen zich af of er voldoende rekening gehouden wordt met de invloed van de grote woonopgave in de gemeente op de verkeersdrukte en de plannen die er nu liggen voor de snelweg.

Om de infrastructuur rondom de grote aantallen nieuwe woningen die door heel het land gebouwd worden te faciliteren, heeft het kabinet bekend gemaakt om € 7,5 miljard te investeren in het bereikbaar maken van nieuwe woonwijken. In regio Zwolle, waar Nunspeet deel van uit maakt, is er € 100 miljoen beschikbaar. Dit geld wordt volgens de plannen gebruikt om woningbouw in Zwolle, Kampen en Hoogeveen goed bereikbaar te maken.

Belangrijke snelweg

De fractie van gemeentebelang vraagt zich af waarom de A28 geen prominente rol speelt in de plannen rondom de nieuwe infrastructuur. Raadslid Pieter-Jan van Rossen: ‘Het bevreemdt ons dat in dit verhaal de A28 in z’n geheel niet voor lijkt te komen, toch al jaren dé bottleneck in onze regio. Als je kijkt naar de immense opgave en de grote bedragen en aantallen woningen die daarmee gemoeid gaan, kán het haast niet anders dan dat ook de A28 straks voller raakt. De drukte op de A28 is ook nu al een probleem waarvan we de gevolgen regelmatig hier in Nunspeet zien, dat gaat er dan in ieder geval niet minder op worden’.

Meerjarenprogramma

De snelweg staat al enige tijd op de agenda in de regio, en ook bij de Rijksoverheid werd de A28 al onder de loep genomen. In februari 2020 werd er een MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport) onderzoek afgerond en werden er afspraken gemaakt over de voorbereiding van een pakket met maatregelen voor de korte en middellange termijn, namelijk tot 2030. Belangrijkste factoren in deze plannen zijn om de veiligheid en doorstroming te verbeteren. Fractievoorzitter van Gemeentebelang Nunspeet Marc Konings vraagt zich af of dit pakket genoeg blijkt: ‘Het meest recente onderzoek en maatregelenpakket voor de A28 stamt uit 2019 en 2020, vóórdat deze forse woonopgave op tafel kwam te liggen. In de groeiscenario’s die in het MIRT-rapport zijn opgenomen is toen geen rekening gehouden met de grootschalige woningbouw die in de regio gaat plaatsvinden. Het baart ons dan ook zorgen dat in deze ontwikkelingen, die op zichzelf natuurlijk goed zijn voor de regio én Nunspeet, de belangrijkste verkeersader vergeten lijkt te worden.’

Alternatieve oplossingen

Het College gaf aan dat de vragen over de A28 in beeld zijn en dat het aan tafel zit bij Regio Zwolle om over de (toekomstige) problemen na te denken. Ook wordt er in de regio gekeken naar alternatieve oplossingen, zoals het inzetten op het openbaar vervoer, om de druk op de A28 te verminderen. Raadslid Van Rossen is blij met deze inzet, maar heeft er zijn twijfels bij of deze plannen genoeg rekening houden met ontwikkelingen in de toekomst: ‘Op zichzelf zijn de alternatieve oplossingen natuurlijk heel positief, maar misschien wel niet genoeg. Wat ons betreft zet de regio zich steviger in om het MIRT-rapport te actualiseren naar de huidige toekomstplannen en passen daar meer toekomstbestendige maatregelen bij. Gemeentebelang hoopt dat het Rijk die noodzaak ook inziet en blijft het college hierop bevragen.’

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Hoogeveen  Kampen  Nunspeet  Zwolle Politiek 

politiek nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie