RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Rik Bronkhorst, Omroep Gelderland
12 januari 2023 18:00


Familie Duitse verzetsheld bezoekt graf: 'Geschiedenis gaat weer leven'
Foto: Familie Duitse verzetsheld bezoekt graf: 'Geschiedenis gaat weer leven'
De familie Camlott luistert naar Henk van Asselt bij het graf van Ernst. Foto: Omroep Gelderland

- Nabestaanden van de Duitse verzetsstrijder Ernst Camlott, die in Elspeet begraven ligt, hebben voor het eerst een gezamenlijk bezoek gebracht aan het graf van hun familielid. Camlott speelde in de oorlog een belangrijke rol in het Veluwse verzet, door onder meer onderduikers te helpen. Vlak voor de bevrijding is hij door andere verzetsleden doodgeschoten. "Door hier nu als familie te zijn, komt het echt tot leven. Heel bijzonder en indrukwekkend", zegt kleindochter Jesca Camlott.

De familie heeft afzonderlijk het graf wel eens bezocht, maar nog niet gezamenlijk. Ze krijgen daarbij uitleg over het leven en het lot van Ernst door Henk van Asselt, van het 4 en 5 mei comité Elspeet. "Camlott had weliswaar de Duitse nationaliteit, maar koos voor het Nederlands verzet", legt hij uit. "Hij wilde niks te maken hebben met het Duitse naziregime."

Terwijl de familie aandachtig luistert, vertelt Van Asselt gepassioneerd over de informatie die hij over Ernst heeft gevonden in de archieven. "Hij heeft onder meer onderduikers in vrachtwagens vervoerd. Hij ging dan ook mee, want hij was Duitser en sprak de taal vloeiend. Hij kreeg dan vrije doorgang bij controleposten."

Gevoelig

De familie Camlott verdiept zich de laatste jaren steeds meer in het lot van Ernst. "Mijn man sprak er eigenlijk helemaal niet over", vertelt schoondochter Louk Camlott. Haar echtgenoot, de zoon van Ernst, is inmiddels overleden. "Zo'n tien jaar geleden heeft mijn man er voor het eerst écht over gesproken, daarvoor had ik nog maar weinig van Ernst gehoord. Het lag heel gevoelig. Na zijn overlijden troffen we op zolder een doos vol brieven en documenten aan."

"Toen we die doos aan het doorspitten waren, vonden we veel bijzondere informatie", vult kleindochter Jesca aan. "In die tijd zagen we ook een video van Omroep Gelderland waarin Henk van Asselt over het bijzondere verhaal vertelde. Toen hebben we contact opgenomen, zodat we elkaars info kunnen delen."

De familie Camlott. - Foto: Archief familie Camlott.

Dropping

De familie en Van Asselt besloten elkaar te ontmoeten, afgelopen vrijdag. Naast een bezoek aan het graf, ging de familie ook naar De Vosselt, waar Ernst is overleden. Op 11 april 1945 ging het daar gruwelijk mis. Ernst is met een aantal collega's op pad om met een vrachtwagen een generator te halen. Onderweg zien ze een Engels vliegtuigje. "Bang dat ze beschoten zullen worden, vliegen ze uit de auto", vertelt Van Asselt.

De mannen komen toevallig op een droppingsplek terecht. De Engelsen willen daar wapens droppen voor de troepen iets verderop. Het verzet ligt in de bossen te wachten. Als het stil is, gaat een van de collega's van Ernst zijn jas halen uit de vrachtwagen.

"Ernst zegt: 'breng ook even mijn geweer mee'", vervolgt Van Asselt. "En dat hebben de verzetsmannen die in de bossage lagen te wachten op de dropping opgevangen. Ze hebben een Duitse tongval, een Duitse stem gehoord en ze hebben er op losgeschoten. Niet meer nagedacht, maar gewoon geschoten. Met alle gevolgen van dien."

Veel vraagtekens

Voor de familie is het bijzonder om op de plek te zijn waar Ernst stierf. "Zo leren we weer meer over het mysterie", zegt Louk. "Het is een fantastische ervaring. Een stukje geschiedenis dat toch weer tot leven komt eigenlijk". "Maar toch zijn er ook nog veel vraagtekens. Wie is bijvoorbeeld degene geweest die Ernst heeft neergeschoten? Dat blijft gissen." "Maar misschien is het wel goed ook dat we dat niet weten", vult Jesca aan.

Wat wél als een paal boven water staat, is dat het leven van de nabestaanden van Ernst, zoals zijn vrouw en zoon, door zijn dood is getekend. "Ik snap nu beter hoe mijn man, die twee was toen zijn vader overleed, in het leven stond", vertelt Louk. "Ik denk dat hij een heel ander leven had gehad als de geschiedenis anders was gelopen. Dan was het een heel ander mens geworden." "Ook voor oma was het dramatisch", zegt Jesca. "En zijn dood was negen dagen voor het einde van de oorlog. Echt heel triest."

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

 Nieuws 

elspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie