RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door RTV Nunspeet
7 februari 2023 9:38


Samenwerkingsovereenkomst lokale alliantie tegen ouderenmishandeling getekend
Foto: Samenwerkingsovereenkomst lokale alliantie tegen ouderenmishandeling getekend
De diverse partijen die de samenwerkingsovereenkomst ondertekenden . Foto: Bram van de Biezen

- Tijdens een bijeenkomst van de lokale alliantie tegen ouderenmishandeling op maandag 6 februari is een samenwerkingsovereenkomst tegen ouderenmishandeling getekend. Een groot aantal Nunspeetse organisaties, zoals welzijn, banken, thuiszorg, kerken, Veilig Thuis, bewindvoerders en huisartsen, hebben daardoor aangegeven een bijdrage te willen leveren aan het voorkomen en tegengaan van ouderenmishandeling.

Hoewel ouderenmishandeling een relatief onbekend maatschappelijk probleem is, blijkt dat één op de twintig thuiswonende ouderen slachtoffer is van ouderenmishandeling. In de meeste van deze gevallen is dit het gevolg van overbelaste mantelzorg of er is sprake van financiële uitbuiting. Ook in Nunspeet komt ouderenmishandeling voor. De gemeente stelt dat hoewel er weinig meldingen van binnenkomen, dit geen reden is om te veronderstellen dat het in Nunspeet minder voorkomt dan op andere plekken.

Lokale alliantie

In oktober en december van vorig jaar hebben al twee lokale bijeenkomsten plaatsgevonden, waarbij de verschillende partijen aanwezig waren. In de bijeenkomsten bleek dat het thema onder hen enorm leefde en dat zij het belang inzagen van het voorkomen van ouderenmishandeling. Zij willen dit doen door bijvoorbeeld ouderen goede voorlichting over hun financiën te geven, maar ook door elkaars aanbod te kennen, ervaring uit te wisselen of delen van kennis, en op die manier elkaar te versterken. Daarom besloten zij een lokale alliantie tegen ouderenmishandeling te vormen, die door de samenwerkingsovereenkomst bekrachtigd werd. De lokale alliantie tegen ouderenmishandeling wordt onderdeel van de lokale uitvoeringsagenda Samen tegen huiselijk geweld 2020-2023, een document waar de visie op de aanpak tegen huiselijk geweld uitgewerkt wordt en waarin concrete plannen om deze ambitie te realiseren staan beschreven.

Wethouder Elskamp tekent de overeenkomst - Foto: Gemeente Nunspeet

Rol gemeente

Wethouder Jennifer Elskamp tekende namens de gemeente de samenwerkingsovereenkomst. De gemeente ziet voor zichzelf ook een rol in het tegengaan van ouderenmishandeling, bijvoorbeeld als beleidsmaker en subsidieverstrekker. Met het tekenen schaart ook de gemeente zich achter de lokale alliantie, waarbij de gezamenlijke aanpak volgens wethouder Elskamp centraal staat: ‘We zijn als gemeente blij dat deze partijen de handen ineen slaan. Het kennen van elkaars aanbod, signaleren en bespreekbaar maken van zorgen rondom ouderenmishandeling maakt dat wij gezamenlijk dit probleem kunnen aanpakken. Niemand mag het slachtoffer worden van ouderenmishandeling.’

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

Nunspeet Nieuws 

nunspeet voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie