RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

advertentie
Geschreven door Medi Holstege
25 maart 2023 6:30


Zomertijd, piek in aantal wildaanrijdingen verwacht
Foto: Zomertijd, piek in aantal wildaanrijdingen verwacht

Komende zondag 26 maart gaat de klok een uur vooruit, van 2:00 uur naar 3:00 uur. De zomertijd gaat dan weer in. Dit is de tijd die gedurende de lente, de zomer en de vroege herfst wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten; dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd, die veelal wintertijd genoemd wordt.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het volgens de klok 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Piek in aantal wildaanrijdingen verwacht

Let op, de komende dagen is de kans groter dan normaal dat je een wild dier aanrijdt. Dit komt omdat de klok een uur vooruitgaat. Verplaatsingen van bijvoorbeeld reeën, herten en wilde zwijnen vallen precies samen met het opgang komen van de verkeersdrukte. Dieren vertrouwen op hun biologische klok en moeten de komende dagen wennen en hun activiteiten aanpassen aan het nieuwe dagritme van de mens. Dus pas uw snelheid aan, met name na zonsondergang. Bij een snelheid van 60 km per uur heeft het wild kans om een auto te ontwijken. Deze snelheid biedt de automobilist de mogelijkheid om tijdig te stoppen. Voor de eigen veiligheid is het belangrijk niet uit te wijken. Eenmaal veilig gestopt voor een overstekend dier, let op: er kunnen meerdere volgen. Mocht je onverhoopt toch een dier aanrijden, weet dan dat je wettelijk verplicht bent de politie te bellen: 0900 - 8844.

Gewenningsproblemen overgang zomertijd

Veel mensen hebben last van de overgang naar de zomertijd. Onze biologische klok moet zich aanpassen aan dit uur eerder opstaan en uur eerder naar bed gaan. Het late licht zorgt ervoor dat we ‘s avonds langer wakker en fit zijn en het moeilijker is om slaap te vatten. Het blijkt dat vooral avondmensen, kinderen in de pubertijd en ouderen kunnen zich moeilijker aanpassen aan het tijdsverschil. In de ochtend hebben ze moeite met opstaan en komen langzaam op gang. De ingang van de zomertijd gaat dan ook bij veel mensen gepaard met slaapgebrek, stress en concentratieproblemen. Ook zijn er soms gezondheidseffecten te zien. Gelukkig nemen de problemen bij de meeste mensen na enkele dagen weer af.

Dus vergeet niet zaterdagavond bij het naar bed gaan de klok(ken) een uur vooruit te zetten!

💬 Mail ons!

Heb jij een tip of opmerking?  Mail naar de redactie: info@rtvnunspeet.nl of bel: 0341-258133

 Nieuws 

voorpagina vrmg 
 
  • TV Nunspeet
  • Radio Nunspeet
  • RTV Nunspeet Visual Radio
advertentie