Laatste fase Waterfront Harderwijk wordt groene wijk met blikvangers - RTV Nunspeet

HARDERWIJK - Nadat het College en Raad vorig jaar instemde met het stedenbouwkundig plan voor Waterfront fase 3, is nu ook bekend hoe de openbare ruimte van de nog te bouwen wijk eruit komt te zien.

Er komen veel bomen, een park met wadi’s om het water vast te houden, drijvende groene eilanden en extra speelgelegenheid voor kinderen. Ook komen er twee blikvangers in de wijk: een opvallende fietsbrug in de Stadswerven en een levensgrote industriële pergola bekleed met groen in het gebied ‘de Kades’.

Dat de wijk aardgasvrij en duurzaam gebouwd wordt, was al langer bekend. Maar nu is deze lijn dus ook doorgetrokken voor inrichting van de openbare ruimte in het gebied. Er is een plan voor de openbare ruimte gemaakt. In dit plan worden ook de extra wensen van de raad over ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid gerealiseerd. De extra investeringen hiervoor, ruim 3,5 miljoen euro, worden gedekt vanuit de begroting.

Veel groen in de wijk

Het plan is nu om zeker 100 extra bomen te plaatsen. Die bomen gaan hittestress tegen en bevorderen de biodiversiteit in de woonomgeving. Er komt een extra park met wadi’s voor het opvangen en vasthouden van water en er komen extra (circulaire) speelvoorzieningen voor kinderen. Om de biodiversiteit in de watergangen te verbeteren, komen er drijvende eilanden met oeverbeplanting. Die moeten zowel insecten en vogels boven het wateroppervlak aantrekken als vissen en oesters onder water.

Iconische blikvangers

Om de eigen identiteit van Waterfront fase 3 te vergroten en een extra stimulans aan biodiversiteit te geven, komen er twee bijzondere blikvangers in de wijk. De eerste is een bijzondere fietsbrug in de Stadswerven over de Jottergracht, de tweede een industriële pergola in het gebied ‘de Kades’. De pergola geeft een verwijzing naar het industriële verleden van het gebied en is begroeid met klimplanten.

Over Waterfront fase 3

Het plan bevat circa 900 woningen met zowel grondgebonden woningen als appartementengebouwen. Het wordt een levendige en toegankelijke woonwijk, waarbij het deelgebied De Stadswerven, het gebied tussen de Vissershaven en de Lelyhaven, qua uiterlijk aansluit op het karakter van de binnenstad. De Kades, het gebied tussen de Lelyhaven en de N302, krijgt een meer stedelijk, industrieel karakter.

De eerste woningen van de nieuwe wijk komen in het voorjaar van 2021 op de markt

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Deel dit artikel