Opgepakte Harderwijker was ook verdacht bij liquidatie Zwolse kok - RTV Nunspeet
Ankeiler: De 52-jarige man uit Harderwijk die is aangehouden voor een grote wapenvondst in de bossen bij Zwolle, is een bekende van justitie.

HARDERWIJK - De 52-jarige man uit Harderwijk die is aangehouden voor een grote wapenvondst in de bossen bij Zwolle, is een bekende van justitie. Dat melden bronnen rond het onderzoek aan journalisten van RTV Oost en Omroep Gelderland. De man werd verdacht van het liquideren van de Zwolse kok Robert Voorhorst. Hij werd daarvoor niet veroordeeld, maar moest wel de gevangenis in voor het bezit van een berg wapens.

Die wapens had hij destijds gestald in een Zwolse garagebox. De man is daar in 2015 samen met een Zwollenaar voor veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Beide mannen zijn nu opnieuw opgepakt, omdat ze een rol zouden hebben gespeeld bij het verstopte wapenarsenaal dat afgelopen september werd ontdekt bij een landgoed bij Zwolle.

Inmiddels zijn er in totaal drie verdachten opgepakt. Naast de bovengenoemde inwoner van Harderwijk en de Zwollenaar is er nog een man uit Zwolle opgepakt met de bijnaam 'De Gier'.

Deze laatste wordt naast wapenbezit ook verdacht van de moord op Henk Wolters, de man die op oudejaarsdag 2019 werd doodgeschoten. Overigens stond ook Wolters bekend als wapenhandelaar en kwam daardoor in beeld voor het leveren van het wapen waarmee kok Voorhorst werd omgebracht.

Voorhorst werd september 2014 voor zijn huis aan de Akkerbergstraat in de Zwolse wijk Stadshagen geliquideerd. Zittend in zijn auto, werd hij beschoten met een machinegeweer. In december van dat jaar werden de twee verdachten aangehouden, de mannen die nu dus in beeld zijn voor betrokkenheid bij de grote wapenvondst.

AK47

Justitie vermoedde destijds dat een van de twee de schutter was geweest, maar kreeg het bewijs niet rond. Wel werd bewezen dat de Harderwijker en de man uit Zwolle zich bezig hielden met wapenhandel. Ze werden gefilmd door de recherche, terwijl ze wapens naar een garagebox brachten. In de box werd een handvol wapens gevonden, waaronder een mitrailleur. Daarnaast werden er 2300 kogels, geluidsdempers en verschillende magazijnen gevonden. Waaronder voor een AK47-Kalasjnikov. Opvallend is dat de wapens die destijds in de garagebox werden gevonden, waren ingetaped. Ook het wapentuig dat afgelopen september werd gevonden in vaten onder de grond, was omwikkeld met tape.

De Zwolse verdachte, die ook in beeld was voor de liquidatie op kok Voorhorst en nu voor de wapenvondst, is op vrije voeten. Hij geldt nog wel als verdachte. Medeverdachte 'De Gier', die naast wapenbezit ook wordt verdacht van de moord op Henk Wolters, blijft vast tot aan zijn eerste openbare rechtszitting.

De Harderwijker, eerder veroordeeld voor de wapens in de garagebox en nu verdacht van betrokkenheid bij het verstopte wapenarsenaal, wordt vandaag (vrijdag) voorgeleid aan de onderzoeksrechter.