Harderwijk plaats nestkasten tegen eikenprocessierups - RTV Nunspeet

HARDERWIJK - Om de eikenprocessierups op een natuurvriendelijke manier te bestrijden heeft de gemeente Harderwijk in samenwerking met organisatie Mees & Rups nestkasten geplaatst.

De eikenprocessierups geeft elk jaar veel overlast. De haren van deze rups zorgen voor huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk! Mezen zijn dol op deze jonge, onbehaarde rupsen. Eén nest mezen (met 8-10 jongen) kan wel zo’n 550 rupsen per dag consumeren.

Om de rupsen op een natuurvriendelijke manier te bestrijden zijn nestkasten voor mezen geplaatst langs de (oude) Zuiderzeestraatweg en Tweede Parallelweg. Het gaat om 110 nestkasten.

Door deze oplossing is de gemeente Harderwijk niet van alle eikenprecessierupsen af. Vanaf de eerste week van juni laat de gemeente Harderwijk de eerste nesten van de eikenprocessierupsen verwijderen. Die zijn voornamelijk gesignaleerd in bomen in het buitengebied. Een bedrijf uit Ermelo zuigt de nesten op met een grote stofzuiger en vangt het op in speciale zakken.

Na het opzuigen worden de verwijderde rupsrestanten verbrand, zodat de brandharen niet meer schadelijk kunnen zijn. De gemeente laat zoveel mogelijk nesten weghalen zodat de overlast beperkt blijft.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.