Druk op IC in St Jansdal neemt toe - RTV Nunspeet
Ankeiler: Op de intensive care van ziekenhuis St Jansdal neemt de druk toe nu het aantal IC-opnames nog steeds stijgt.

HARDERWIJK - Op de intensive care van ziekenhuis St Jansdal neemt de druk toe nu het aantal IC-opnames nog steeds stijgt. “De huidige situatie begint op de situatie van het voorjaar van 2020 te lijken”, vertelt IC-verpleegkundige Leonie. Om de COVID-zorg en de acute zorg te kunnen blijven leveren, heeft het ziekenhuis besloten om geplande operaties voor de komende twee weken af te zeggen. Zo komen handen vrij die hard nodig zijn voor de IC-zorg.

In Harderwijk wordt het aantal operatiekamers teruggebracht naar drie. Operaties die wel doorgaan zijn spoedoperaties, oncologische operaties en de operaties van kinderen. De zorg op de poliklinieken gaat gewoon door.

Het ziekenhuis vindt het nemen van deze stap ontzettend vervelend voor de getroffen patiënten. Zij wachten vaak al langer op een ingreep. Het uitstellen ervan is echter onvermijdelijk om de COVID-zorg en acute zorg te kunnen blijven leveren.

Toename jongere patiënten

Er is landelijk een toenemende druk op de intensive care, waarin het aantal beschikbare bedden per uur afneemt. Het overplaatsen gaat steeds moeizamer. Andere ziekenhuizen liggen ook vol. Leonie: “Opvallend is dat we niet alleen oudere patiënten met longaandoeningen zien, maar ook gezonde jongeren tussen de twintig en dertig jaar oud die aan de beademing liggen.”

Het ziekenhuis neemt telefonisch contact op met de patiënten waarvan de operaties worden uitgesteld. Patiënten kunnen ervan uitgaan dat hun operatie doorgaat als zij geen bericht hebben gehad. Het verzoek is om niet zelf contact op te nemen met het ziekenhuis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Deel dit artikel