Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Voor velen zal het een gevoel van nostalgie zijn: de feesten op de Stakenberg tijdens bevrijdingsdag.

ELSPEET - Voor velen zal het een gevoel van nostalgie zijn: de feesten op de Stakenberg tijdens bevrijdingsdag. Een keer in de vijf jaar werd er een groot feest gevierd op 5 mei.

Verschillende muziekkorpsen uit de omgeving en de rest van het land kwamen dan naar Elspeet om de middag te vullen. De dag werd afgesloten met vuurwerk. Wat er in de tussenliggende uren gebeurde, wisselde elke keer.

RTV Nunspeet kwam in de archieven beelden tegen uit 1990 en 2000. Op de beelden uit 1990 is te zien dat het enorm druk was. Onder andere de Drum- en Melody Band Elspeet trad op. Ook sprongen meerdere parachutisten uit een vliegtuig, om midden op het veld, in een grote kring in het publiek, te landen.

5 mei 2000

Het feest in 2000 was volgens Paul Gommers van de organisatie een heel speciaal feest. Toen was het idee ontstaan om op 4 mei ’s avonds met een groepje hardlopers het bevrijdingsvuur uit Wageningen op te halen en het die nacht terug te brengen naar de Stakenberg.

Gommers ging toen zelf mee als chauffeur. Een hele nacht lang liepen de hardlopers afwisselend met het vuur naar Nunspeet toe. “We kwamen veel te vroeg aan”, vertelt Gommers. “Op het politiebureau, wat toen nog aan de Stationslaan zat, zijn we gaan wachten. Na een tijdje gingen we naar het gemeentehuis. Daar hebben we de fakkel neergezet en die moest tot later op de dag blijven branden.”

Aan het einde van de dag kon de laatste etappe gelopen worden naar de Stakenberg. Dat was volgens Gommers 'heel erg leuk'. Hij heeft er zelfs nog een blijvende herinnering aan, op zijn lichaam. Het laatste stuk liep hij namelijk mee met de renners en toen hij tegen een fietsbel schopte, ging hij onderuit en viel op de fakkel. In eerste instantie leek er niet veel aan de hand te zijn, maar later bleek dat hij een brandplek heeft overgehouden aan het ongelukje. Er was namelijk olie uit de fakkel op hem terecht gekomen. De fakkel bleef gelukkig branden.

De groep lopers kwam daarna het open veld opgelopen en na een ererondje gedaan te hebben werd het vuur op een vuurschaal onder luid applaus aangestoken.

2005 ook bijzonder

5 mei 2005 was volgens Gommers ook nog een bijzondere editie. Toen kwamen er negentien Canadezen naar het feest. Die moesten vanuit Wageningen komen, maar kwamen daar vast te staan. De groep kwam uren te laat aan op de Stakenberg, waar alle aanwezigen gewacht hebben tot de groep er was.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.

Deel dit artikel