Toename elektrisch aangedreven auto’s kan voor problemen zorgen in woonwijken - RTV Nunspeet
Ankeiler: Het bezit van elektrisch aangedreven auto’s zal flink toenemen. Dat laten landelijke cijfers en prognoses zien.

NUNSPEET - Het bezit van elektrisch aangedreven auto’s zal flink toenemen. Dat laten landelijke cijfers en prognoses zien. Volgens de Nationale Agenda Laadinfrastructuur zullen er in 2030 ruim 1,7 miljoen laadpalen nodig zijn, waarvan een fors deel in de publieke ruimte.

Toename straks ook in Nunspeet zichtbaar

Volgens CDA Nunspeet Lokaal zal die toename straks ook in Nunspeet zichtbaar worden. Veel van die auto’s kunnen aan de laadpaal op eigen terrein. Daarnaast zijn er openbare laadpalen die op strategische punten zijn of worden geplaatst. De kosten van een openbare laadpaal kost echter twee a drie keer meer dan als men gebruik maakt van een eigen laadpaal.

Het praktische probleem is echter het plaatsen van een eigen laadpaal bij tussenwoningen die geen eigen oprit hebben. De eventueel aanwezige parkeerplaats voor de deur kan niet gebruikt worden voor het opladen omdat het niet toegestaan is kabels over het trottoir te laten lopen.

Kopers tussenwoning direct een probleem

In de grotere nieuwbouwplannen staan meerkappers van drie of meer woningen gepland. De nieuwe bewoners hebben volgens het CDA bij koop van een tussenwoning, direct dus een probleem bij het opladen en gebruik van hun stekkerauto. Daarnaast is het aanneembaar dat de stekkerauto over niet veel jaren als opslagmedium voor de door de eigen zonnepanelen opgewekte energie kan worden gebruikt.

Voor CDA Nunspeet Lokaal was de beantwoording op de eerder aan het college gestelde vragen niet afdoende. Dus een tweede ronde met hopelijk wat meer ambitie om een op de nabije toekomstgericht laadpalenplan in Nunspeet te gaan realiseren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 0341-258133 of stuur een mail: info@rtvnunspeet.nl.