playbutton Live Luisteren

Muziekboetiek

Door: Dirk Haverkamp
09:00 - 11:00

Glasvezelnetwerk weer volledig in handen van CAI Harderwijk

Dinsdag 15 januari heeft netwerkbeheerder CAI Harderwijk het vijftig procent-belang van het Harderwijkse glasvezelnetwerk van investeerder EQT Infrastructure overgenomen en daarmee is dit glasvezelnetwerk weer voor honderd procent van de lokale gemeenschap.

In 2014 en de jaren daarna is in Harderwijk en Hierden een glasvezelnetwerk aangelegd door Glasvezelnet Harderwijk BV. De aandelen van deze joint venture waren in handen van initiatiefnemers CAI Harderwijk en Bouwfonds CIF. Beide partijen hadden vijftig procent van de aandelen in bezit. In november 2017 is Bouwfonds CIF verkocht aan de Zweedse investeringsmaatschappij EQT Infrastructure. CAI Harderwijk heeft op maandag 14 januari 2019 het vijftig procent-belang van deze investeerder overgenomen. Daarmee komt het glasvezelnetwerk weer volledig in Harderwijkse handen. “Een unieke situatie”, vertelt directeur Edo Kweldam. “Overal zie je netwerken opgaan in steeds grotere, internationale conglomeraten. Hier is een omgekeerde beweging ingezet, maar dat past bij CAI Harderwijk.”

De beslissing om de aandelen over te nemen heeft alles te maken met de doelstelling die CAI Harderwijk nastreeft met het Harderwijkse glasvezelnetwerk. “Hoewel zeer succesvol, was de samenwerking van CAI Harderwijk en de investeringsbedrijven Bouwfonds CIF en later EQT een verstandshuwelijk”, aldus CAI-directeur Kweldam. “Uiteindelijk zie je een duidelijk cultuurverschil tussen beide aandeelhouders. CAI Harderwijk is een stichting zonder winstoogmerk en focust op de belangen van gebruikers. Investeringsmaatschappijen richten zich op het creëren van financiële waarde voor aandeelhouders. Nu we volledig eigenaar van het netwerk zijn, kunnen we ons volledig onafhankelijk richten op onze kerntaak. Inwoners van Harderwijk en Hierden een snel, betrouwbaar en betaalbaar netwerk bieden met keuze uit de pakketten van inmiddels tien providers.”

CAI Harderwijk ziet als kleine speler alle kansen om met infrastructuurtoegang onderscheidend te blijven. Kweldam: “De kosten van een glasvezelnetwerk worden lager door hoge netwerkbezetting, door veel gebruikers die de infrastructuur gebruiken. Van schaalgrootte, bijvoorbeeld het samenvoegen van tientallen netwerken in één bedrijf, dalen de kosten niet.” Het volledige eigenaarschap biedt CAI Harderwijk de flexibiliteit en daadkracht om de glasvezelinfrastructuur te verbeteren en het gebruik verder te optimaliseren. “Bij strategische keuzes hoeven we niet meer te overleggen met de andere aandeelhouder. Hetzelfde geldt voor het bepalen van tarieven, dat kunnen we nu weer geheel zelfstandig doen. Zo leggen we in het hele buitengebied glasvezel aan en betalen de bewoners daarvoor geen eenmalige of extra maandelijkse kosten”, aldus Kweldam.

Het glasvezelnetwerk van CAI Harderwijk wordt zowel nationaal als internationaal geroemd en is al meermalen onderscheiden. Dit komt door de unieke situatie waarbij CAI Harderwijk een echt open netwerk beheert en openstelt voor meerdere dienstaanbieders. Deze kunnen onderling concurreren, wat gebruikers zowel prijs- als servicevoordelen oplevert. Door recente investeringen in het buitengebied wordt Harderwijk bovendien de eerste gemeente van Nederland die in stad en buitengebied honderd procent glasvezeldekking biedt aan bewoners. Van de inwoners maakt 75 procent gebruik van het netwerk, landelijk gezien een uitzonderlijk hoog percentage. “En dit percentage neemt maandelijks toe”, aldus Kweldam.

Extreme christenvervolging in 73 landen volgens Open Doors in Ermelo

In 73 landen worden christenen op extreme wijze vervolgd vanwege hun geloof. Dat meldt de organisatie Open Doors met hoofdkantoor in Ermelo. De organisatie Open Doors die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen, onderzocht 150 landen voor haar jaarlijkse ranglijst over christenvervolging. Maarten Dees, directeur van Open Doors, maakt zich zorgen om de cijfers: 'Het aantal christenen dat wordt vervolgd stijgt. We schatten dat nu één op de negen christenen wordt vervolgd. Dat zijn ongeveer 245 miljoen mensen. Vorig jaar was dat één op de elf.' Volgens de ranglijst van Open Doors is Noord-Korea koploper voor wat betreft het aantal vervolgde christenen.

Dees noemt als voorbeeld van vervolging China. In China is volgens hem een wet aangenomen waardoor alle geloofszaken nu onder het beheer van de Communistische Partij vallen. Hij vindt dat geen goede ontwikkeling. ,Mensen worden onder druk gezet om afstand te nemen van de kerk. Ouderen worden onder druk gezet door hen sociale voordelen te ontzeggen als ze hun geloof in God trouw blijven.' Ook in Vietnam, in Afrika en het Midden-Oosten worden veel mensen vervolgd vanwege hun geloof, blijkt uit de ranglijst. (Door mediapartner GLD)

Alles nog open rond herinrichting omgeving Van Liendenhuis

Maandagavond 14 januari behandelde de commissie Ruimte en Wonen het principeverzoek omtrent de herinrichting van de omgeving van het Van Liendenhuis aan de Elspeterweg.

Oldebroek laat burger meepraten over nieuwe burgemeester

Wat is belangrijker bij een nieuwe burgemeester? Ambitie of ervaring? Moet hij grenzen bewaken of juist opzoeken?

Eerste themadienst Joy Elspeet

Afgelopen zondag was het zover; de eerste themadienst van Joy Elspeet. Joy Elspeet is een gezamenlijke bijeenkomst waarin God wordt geprezen en geloofd.

Herinrichting noordelijk deel Oenenburgweg start na verkeerstelling

Begin november 2018 zijn de werkzaamheden aan het zuidelijk deel van de Oenenburgweg afgerond.

Verkeerstellers in Nunspeet

De komende periode, van half januari tot en met april 2019, worden er verkeerstellers aangebracht op verschillende plekken in de woonkernen in de gemeente Nunspeet.

Reinigen en inspecteren riolering wijk Nunspeet-West

In de wijk Nunspeet-West In de periode tot en met medio februari 2019 (m.u.v. weekenden) wordt in opdracht van de gemeente Nunspeet door REMONDIS Dusseldorp Rioolservice B.V. uit Lichtenvoorde het gemeentelijke rioolstelsel gereinigd en geïnspecteerd.

Brandweerwedstrijden in Nunspeet

Op zes april 2019 zal de brandweer van Nunspeet brandweerwedstrijden organiseren.

Whemeplein krijgt opfleuring

De nieuwe parkeerplaatsen op het Whemeplein zijn al een tijdje in gebruik.

19-jarige jongen uit Ermelo mag van geluk spreken

Een jongen van 19 uit Ermelo mag van geluk spreken dat hij zondagnacht niet is aangehouden.

Portretten Van Boecop overhandigd aan Museum Elburg

 Op zaterdag 12 januari werd door John Töpfer, directeur van Stichting Adel in Nederland, twee portretten van de baron en barones Van Boecop-Valette overhandigd aan directrice Anne-Marie van Hout.

Campagne JOGG en Nunspeet Beweegt

Wethouder Mark van de Bunte is op JOGG campagne geweest.

Politiecontrole Nunspeet: Bekeuringen, rijverboden en andere maatregelen

Een alcoholcontrole rondom het station van Nunspeet in de nacht van zaterdag op zondag heeft gezorgd voor een aantal bekeuringen, rijverboden en andere maatregelen.

Honden bedreiging voor gladde slang, boswachter neemt maatregelen


Heidekikkers, levendbarende hagedissen en gladde slangen.

Oudste bewoner Philadelphia Vierhouten opent nieuw gebouw

Bij Philadelphia in Vierhouten is een nieuw gebouw geopend met de naam ‘De Linde’.

Bosloop TennisVereniging Elspeet

Voor de vierde keer op rij heeft TennisVereniging Elspeet een Bosloop georganiseerd.

Outdoor Centrum Nunspeet uitgebreid

Outdoor Centrum Nunspeet heeft Nijsink Uitjes uit Elspeet overgenomen.

Snelheidscontrole in Hulshorst naar aanleiding van ongevalscijfers

Op basis van ongevalscijfers heeft de politie deze week een snelheidscontrole gehouden op de Harderwijkerweg in Hulshorst.

Merel (15) heeft blog over epilepsie: 'Mensen vinden me raar.'

De vijftienjarige Merel uit Nunspeet heeft epilepsie. Onlangs heeft ze daarvoor een zware hersenoperatie ondergaan. Ze houdt een blog bij over haar ziekte. Zo hoopt ze op meer begrip.

Nunspeet goes Blackgospel

In december is een kleine groep in Nunspeet begonnen met BlackgospelExperience.

Burgemeester Nunspeet: 'Den Haag erkent probleem met opslag batterijen'

Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet heeft naar eigen zeggen een 'vruchtbaar gesprek' in Den Haag gehad over regelgeving voor de opslag van fietsbatterijen. Aanleiding was de grote brand in een opslag van Stella Fietsen, afgelopen zomer.

Bij die brand ontstond een gevaarlijke situatie omdat er in het pand duizenden fietsbatterijen lagen. In Den Haag wilde Van de Weerd nogmaals aangeven dat hij vindt dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met maatregelen moet komen rondom de opslag van die batterijen. Op dit moment ontbreekt daarover regelgeving.

'Leermoment'

Het probleem wordt erkend en herkend, aldus de burgemeester, die de brand 'een leermoment' noemt. Over een aantal maanden komt er een advies aan gemeenten en omgevingsdiensten over hoe om te gaan met de opslag van droge batterijen. Dat moet worden gevolgd door richtlijnen en eisen voor vergunningen.

Omdat Nunspeet niet wilde wachten op regels, voerde de gemeente in oktober al een vergunningsplicht in. Voor partijen van 10.000 kilo (ongeveer 3.000 batterijen) is een vergunning nodig.

Er waren voorheen geen regels. Na het incident klonk de conclusie dat Stella wel een melding over de aantallen accu's had moeten doen, legt Van de Weerd uit. 'Maar als zij dat gedaan zouden hebben, zouden wij alleen dankjewel gezegd hebben.' Verdere reactie of actie was dus uitgebleven.

Hoeveel lag er eigenlijk?

Bij de brand bij Stella Fietsen gingen duizenden accu's in vlammen op. Dit maakte het vuur erg moeilijk te doven en bovendien kwamen veel giftige dampen vrij. Bewoners rond de opslag moesten hun huis uit.

Bij de gemeente was niet bekend hoeveel accu's er lagen in de opslag van Stella. Later bleek dat er in het pand 6.000 fietsbatterijen lagen.
Veel breder

Overigens is de problematiek volgens burgemeester Van de Weerd veel breder. 'Ik krijg ook vragen van fietsenmakers over hoe om te gaan met elektrische fietsen in de winkel. En van mensen die vier elektrische fietsen in de schuur aan de lader hebben staan'.

Volgens de burgemeester kan het net zo goed gaan over elektrische auto's en gereedschap dat op accu's werkt. 'En in het kader van de energietransitie uiteindelijk ook over grote batterijen in huis en in de buurt'', zo besluit hij.

Over ongeveer twee jaar moet de opslag van droge batterijen onderdeel zijn van de zogenoemde Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen. (Door mediapartner GLD Foto: Stefan Verkerk)

Plus Wilmink in de finale voor beste Plus van Nederland

De Nunspeetse Plus supermarkt, Plus Wilmink staat in de finale voor beste Plus van Nederland.

Bed & breakfast De Droomhoeve beste van Nederland

De winnaars van de beste accommodaties van 2018 zijn donderdagavond 10 januari bekendgemaakt tijdens de Zoover Awards uitreiking in de Jaarbeurs in Utrecht. 

Meer overnachtingen vakantiegangers in Gelderland

Het aantal overnachtingen van Nederlandse vakantiegangers in Gelderland is in 2018 met 4% toegenomen.

Nieuws melden

Uitzending Gemist

Maandag
00:00 - 07:00 Nachtprogramma
07:00 - 09:00 Goedemorgen Nunspeet
09:00 - 11:00 Muziek Boetiek
11:00 - 12:00 Hollands Trots
12:00 - 14:00 Eet u smakelijk
14:00 - 15:00 Vooruit Achteruit
15:00 - 17:00 klaas in de middag
17:00 - 17:30 Rombombarie
17:30 - 18:00 Nonstop
18:00 - 19:00 Hollandse Nieuwe
19:00 - 21:00 De Maandagavondshow
21:00 - 22:00 De Ned.talige Top 10
22:00 - 23:00 Blues in alle stijlen
23:00 - 23:59 Late Night Gospel
Dinsdag
00:00 - 07:00 Nachtprogramma
07:00 - 09:00 Goedemorgen Nunspeet
09:00 - 11:00 Muziek Boetiek
11:00 - 12:00 Hollands Trots
12:00 - 14:00 Eet U Smakelijk
14:00 - 15:00 Vooruit Achteruit
15:00 - 16:00 Startracks
16:00 - 17:00 Senioren 55+
17:00 - 18:00 Good Music Time
18:00 - 23:00 Zendtijd voor kerken
23:00 - 23:59 Gospels van Toen
Woensdag
00:00 - 07:00 Nachtprogramma
07:00 - 09:00 Goedemorgen Nunspeet
09:00 - 11:00 Muziekboetiek
11:00 - 12:00 Hollands Trots
12:00 - 14:00 Eet u smakelijk
14:00 - 15:00 Vooruit Achteruit
15:00 - 16:00 Dwars door de 60's
16:00 - 17:00 De Groenehoek
17:00 - 18:00 Big Fun
18:00 - 19:00 Hollandse Nieuwe
19:00 - 20:00 Fermate
20:00 - 21:00 Brass Harmonie
21:00 - 22:00 Jazz Connection
22:00 - 23:00 Jet's Geht's Los
23:00 - 23:59 Haal het doek maar op
Donderdag
00:00 - 07:00 Nachtprogramma
07:00 - 09:00 Goedemorgen Nunspeet
09:00 - 11:00 Muziek Boetiek
11:00 - 12:00 Hollands Trots
12:00 - 14:00 Eet U Smakelijk
14:00 - 15:00 Uurtje Hogendoorn
15:00 - 17:00 Radio van Toen
17:00 - 17:30 Rombombarie
17:30 - 18:00 Nonstop
18:00 - 19:00 Hollandse Nieuwe
19:00 - 20:00 Klein Binnenhof
20:00 - 21:00 Music Mission
21:00 - 23:00 Crossroads
Vrijdag
00:00 - 07:00 Nachtprogramma
07:00 - 09:00 Goedemorgen Nunspeet
09:00 - 11:00 Muziek Boetiek
11:00 - 12:00 Hollands Trots
12:00 - 14:00 Eet u smakelijk
14:00 - 16:00 Je Maatje In Muziek
16:00 - 18:00 A28
18:00 - 19:00 Hits na de Spits
19:00 - 20:00 Hit Revue
20:00 - 22:00 Sport van Morgen
22:00 - 23:59 Beatbox
Zaterdag
00:00 - 07:00 Nachtprogramma
07:00 - 09:00 Goedemorgen Nunspeet
09:00 - 12:00 Muesli
12:00 - 14:00 Vroon in de Middag
14:00 - 18:00 Sportmarathon
18:00 - 19:00 Haal het doek maar op
21:00 - 23:00 PlatenPrak
23:00 - 23:59 Midnight Music
Zondag
00:00 - 08:00 Nachtprogramma
08:00 - 09:00 Fermate
09:00 - 12:00 Kerkuitzending
12:00 - 14:00 Van Start met Ben Metz
14:00 - 15:00 Sounds of the Weekend
15:00 - 16:00 Nederlands op z'n best
16:00 - 18:00 Radio van Toen
19:00 - 21:00 Tweedraai
21:00 - 22:00 Jet's Geht's Los
22:00 - 23:59 Sterren NL top 20
img

Nederlands top 10

RTV Nunspeet Nederlandse Top 10

Positie Van Titel / Artiest
1 1 = Duurt te lang / Davina Michelle
2 2 = Als het avond is / Suzan & Freek
3 3 = Zij weet het / Tino Martin
4 5 Laat vandaag de zon maar schijnen / Jannes
5 8 Naar de kroeg / Pascal Redeker
6 4 We zullen haar ooit vinden / Ancora
7 6 Blijf vannacht bij me / Henk Bernard
8 9 Nee ik rij niet (want ik wil drinken) / John West
9 7 Ja jij bent het einde / Wesley Klein
10 Nieuw! Betere Tijden / Jan Smit

Kanshebbers

Positie Van Titel / Artiest
1 1 = Gewoon een trucker / Dick Fijn
2 2 = Lo siento / Duo NL
3 3 = Nu ik ga leven / Dennis Jones
4 4 = Alles en meer / Will de Brouwer
5 5 = Echte vriendschap / Dave Dekker

1Duurt te lang / Davina Michelle

2Als het avond is / Suzan & Freek

3Zij weet het / Tino Martin