Deze materialen kunnen gebruikt worden bij het SLS 3D printen - RTV Nunspeet

Foto: RTV Nunspeet

Foto: RTV Nunspeet

Frezen kan gebruikt worden voor het creëren van een driedimensionaal product. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden om dit te kunnen doen. Zo zul je wel eens gehoord hebben van 3D printen. De meeste mensen denken dat dit echt een techniek is, maar dat is niet helemaal het geval. 3D printen is namelijk een overkoepelende term voor allerlei verschillende technieken. Er zijn namelijk diverse printers die stuk voor stuk gebruik maken van een andere technologie. Zo kan een 3D printer werken met Stereolithography, maar het kan ook Selective Laser Sintering gebruiken. Bij SLS kun je meerdere materialen gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen.

Nylon 12

Nylon 12 is een veelgebruikt materiaal. Dit is een robuust thermoplast met zonder twijfel geweldige fysieke specificaties. SLS nylon is met name ideaal voor eindgebruikers applicaties, al kun je ook zeker gebruik maken van dit materiaal als je prototypes wilt produceren. Eigenlijk is er dus van alles mogelijk met nylon 12.

Met glas gevuld nylon

Naast nylon 12 kun je ook gebruik maken van een soort SLS nylon dat gevuld is met glas. Dit is versterkt met glasparels. Hierdoor zullen de geprinte onderdelen een hogere stijfheid hebben dan bij het normale nylon, terwijl de thermische stabiliteit ook verhoogd zal zijn.

TPU/TPE/TPA

TPU, TPE en TPA zijn stuk voor stuk zogenoemde thermoplastische elastomeren. Ze combineren een hoge sterkte en elasticiteit met een goede chemische weerstand. Dit maakt ze een goed materiaal om te gebruiken bij het SLS 3D printen, onder meer als je functionele en flexibele items wilt gaan printen. 

Vlamvertragend nylon

Je kunt tevens vlamvertragend SLS nylon gebruiken. Dit zal normaalgesproken op halo geen gebaseerde middelen gebruiken. Dit zal ervoor zorgen dat het materiaal vlamvertragend werkt, waardoor het een ideale nylon is voor elektronische applicaties, terwijl ook de auto- en luchtvaartindustrie het zeker kan gebruiken.

Met glasvezel gevuld nylon

Er is dus nylon dat met glas gevuld is, maar je kunt ook SLS nylon gebruiken dat met glasvezel gevuld is. Dit is composiet op nylon basis met anisotrope specificaties, wat het zonder twijfel geschikt maakt voor eindgebruik producten. De items hebben een hoge stijfheid en een laag gewicht. 

Met koolstofvezel gevuld PEKK

Dit is geavanceerde composiet dat een zeer goede chemische en thermische weerstand heeft. Dit zorgt ervoor dat het erg geschikt is voor onderdelen die isotrope specificaties en maximale prestaties vereisen. Met koolstofvezel gevuld PEKK is in principe de laatste mogelijkheid. 

 

Deel dit artikel