Energiezuinig wonen in Nunspeet - RTV Nunspeet

Foto: RTV Nunspeet

Foto: RTV Nunspeet

De gemeente Nunspeet heeft als doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Dit kunnen zij natuurlijk niet zonder hulp van de inwoners van de gemeente. Zo zal er in de toekomst minder energie uit gas en kolen gewonnen worden en meer uit zon en wind. Ook moet er minder afval geproduceerd worden.

Woning isoleren

Er kan heel veel energie en geld bespaard worden door de woning te verduurzamen en goed te isoleren. Als de woning goed geïsoleerd is, dan wordt er minder CO2 uitgestoten. Dit zorgt voor een lagere energierekening én voor meer wooncomfort. Vormen van isolatie zijn: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en het plaatsen van HR++ glas. Woningeigenaren die van plan zijn om minimaal twee isolatiemaatregelen te treffen, kunnen hiervoor subsidie krijgen van de overheid. Goed nieuws: de overheid heeft de subsidie, vanwege de coronacrisis, tijdelijk verhoogd.

Plaats zonnepanelen op het dak

Ook door zonnepanelen op het dak te plaatsen, dragen mensen een steentje bij aan een beter klimaat. Op deze manier produceren zij hun eigen groene stroom en zijn zij minder afhankelijk van de schommelde prijzen van de energieleveranciers. De woning wordt ook meer waard als er zonnepanelen op het dak liggen. Als mensen zonnepanelen op hun dak willen plaatsen, dan zijn zij gemiddeld tussen de € 4.500 en € 8.000 kwijt. Dat is inclusief installatie en omvormer. Dit is natuurlijk behoorlijk wat geld. Woningeigenaren met onvoldoende spaargeld achter de hand, kunnen ook zonnepanelen huren.

Slim met afval omgaan

Gemiddeld produceren Nederlanders vijf kilo afval per week. Van de meeste dingen die we weggooien, kunnen nieuwe producten gemaakt worden. Daarom is het ook zo belangrijk om afval te scheiden. Daarnaast is afval scheiden goed voor het milieu. Er hoeft namelijk minder afval gestort of verbrand te worden. De belangrijkste materialen die kunnen worden hergebruikt zijn glas, papier, gft, en plastic. Papier en glas worden door veel mensen al gescheiden ingeleverd. Gft en plastic wordt minder gescheiden, namelijk ongeveer 50 procent van het gft-afval en 40 procent van het plastic. En dat is zonde, want van gft kan compost en gas gemaakt worden. Van ingeleverd plastic kunnen nieuwe flessen, flacons, speelgoed en emmers gemaakt worden.

Maak gebruik van een volledig elektrische deelauto

Inwoners van Nunspeet kunnen gebruikmaken van een elektrische deelauto, die door de gemeente beschikbaar is gesteld. Een elektrische deelauto zorgt voor minder CO2-uitstoot, minder autobezit én minder parkeerdruk in Nunspeet. De Renault Zoë is buiten kantoortijden voor iedereen beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen de auto huren en reserveren via: autodeelformule MyWheels.nl. De deelauto is te vinden achter het gemeentehuis aan de Ds. Huetlaan, op één van de twee parkeerplaatsen die zijn gereserveerd voor elektrisch laden.

Deel dit artikel