Autodelen populairder door corona - RTV Nunspeet

Foto: RTV Nunspeet

Foto: RTV Nunspeet

Vanwege het coronavirus wordt autodelen steeds populairder. Het gebruik van deelauto’s is volgens SnappCar en Greenwheels nu veel hoger dan een jaar geleden.

Omdat veel mensen thuiswerken, hebben zij minder vaak de auto nodig. Ook wordt het openbaar vervoer steeds vaker vermeden. Het delen van een auto met buurtbewoners is een volwaardig alternatief om toch op locatie te komen. Ook in Nunspeet zijn daar steeds meer mogelijkheden toe.

Wat is autodelen?

Een deelauto is een auto die door meerdere mensen gebruikt wordt. Andere synoniemen van deelauto zijn: leenauto of buurtauto. Mensen kunnen deze deelauto’s vaak 24 uur per dag 7 dagen per week ophalen en terugbrengen. De auto wordt gehuurd via een autodeelplatform zoals SnappCar, Greenwheels en MyWheels. De auto’s zijn vaak te reserveren via een website of een app op de smartphone. Vervolgens maak je de auto open met een pasje of een code. Mensen meestal tanken door middel van een tankpas van het bedrijf. Auto’s staan gemiddeld 23 uur per dag stil. Autodelen is daarom een goed alternatief voor mensen die weinig gebruik maken van de auto.

Vier elektrische deelauto’s in Nunspeet

In de gemeente Nunspeet wordt autodelen steeds populairder. In totaal zijn er inmiddels vier elektrische deelauto’s geplaatst achter het gemeentehuis. Deze zijn bestemd voor medewerkers van de Gemeente. Buiten kantoortijden mogen ook particulieren gebruik maken van deze auto’s. Het gebruik van de deelauto’s past goed bij de ambities van de gemeente om in 2025 de helft minder CO2 uit te stoten en in 2050 helemaal energieneutraal te zijn.

Verschillende vormen van autodelen

Er zijn verschillende vormen van autodelen beschikbaar. Allereerst is er het klassiek autodelen. Hierbij beheren aanbieders een eigen vloot van deelauto’s. Daarnaast bestaat er ook peer-to-peer carsharing (p2p). Dat houdt in dat particulieren hun eigen auto verhuren via een online platform dat vraag en aanbod bij elkaar brengt. Het platform verzorgt de afhandeling van de betaling en de verzekering. Men hoeft dus niet zelf op zoek te gaan naar een goedkope autoverzekering. Bij de vorm oneway carsharing kan men de auto op een andere plaats achterlaten. Tot slot bestaat er ook nog zakelijk autodelen. Een bedrijf kan dan een abonnement op een deelautosysteem nemen of een (lease)auto van de zaak beschikbaar stellen aan meerdere werknemers.

Voordelen van autodelen

Autodelen heeft veel voordelen. Zo rijden er een stuk minder auto’s rond. Dit is uiteraard beter voor het milieu. Als mensen een nieuwe auto kopen, dan moeten zij 1.200 bomen planten om de CO2 van de productie van de nieuwe auto te compenseren. Dat geeft wel aan hoe belastend autorijden is voor het milieu. Als meer mensen een auto delen, dan is er ook meer parkeergelegenheid beschikbaar. Ook hoeven de gebruikers van de deelauto’s niet om de kijken naar verzekeringen, onderhoud en het regelen van een parkeervergunning. Dit wordt allemaal door het autodeelplatform geregeld.

Deel dit artikel