Dit kun je nog wel doen tijdens de lockdown - RTV Nunspeet

Dit kun je nog wel doen tijdens de lockdown Foto: RTV Nunspeet

Dit kun je nog wel doen tijdens de lockdown Foto: RTV Nunspeet

Dat mensen het thuiszitten flink zat worden is wel duidelijk. Iedereen is wel een beetje klaar met klussen, puzzelen en thuisyoga.

Elke dag lijkt op de vorige en de maand januari sleept zich eindeloos voort. Er wordt natuurlijk heel wat afgewandeld en gefietst, maar datzelfde rondje door de buurt ben je op een gegeven moment ook wel een beetje zat. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor nieuwe inspirerende buitenactiviteiten? Lees dan hieronder verder voor wat leuke tips. Coronaproof uiteraard. 

Zandsculpturen maken bij de Zandenplas

Op YouTube vind je de wereld aan interessante video’s. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een tutorial voor. En dat biedt leuke en creatieve mogelijkheden. Dus pak een boodschappentas, stop hem vol met emmertjes, schepjes, een paletmes en lepels, en alles wat je verder maar wilt gebruiken. Vergeet je telefoon of tablet niet en vertrek, met of zonder kinderen, naar de Zandenplas voor je eigen privé workshop zandsculpturen maken. Het maken van een zandsculptuur houdt in dat je van alleen zand en water een kunstwerk creëert in de vorm van een figuur zoals een mens of dier, een gebouw of een bepaald tafereel. Deze kunstwerken zijn vaak ontzettend gedetailleerd, fantasierijk en origineel. De kunstenaars of ambachtslieden die hierin bedreven zijn strijden vaak tegen elkaar in zandsculptuur wedstrijden. Verwacht niet dat je bij de Zandenplas gelijk een sculptuur neer zult zetten van deze omvang of kwaliteit, maar met een leuke tutorial bij de hand moet je echt wel iets moois kunnen maken. Deze activiteit is vooral leuk om te doen met kinderen. Want er is toch niks leukers te bedenken, dan kliederen met zand en water. Ook als het koud is. 

Op zoek naar schatten met Geocaching

Heel Nederland is sinds de pandemie en de daarbij behorende lockdowns en beperkingen massaal aan het wandelen geslagen. Jong en oud ontvlucht het huis voor een frisse neus, de broodnodige beweging die je in de sportschool niet meer kunt krijgen en voor een beetje rust in het hoofd. Toch kan hetzelfde rondje op een gegeven moment ook flink gaan vervelen. Dan kun je natuurlijk gewoon een andere route kiezen, of in de auto stappen om ergens anders te wandelen, maar je kunt jouw wandeling ook een beetje interessanter maken door aan Geocaching te doen. Dit is een spel waarbij je met een handheld GPS op zoek gaat naar een schat, oftewel ‘cache’, die door iemand anders verstopt is. Op basis van gegeven coördinaten ga jij wandelen én op zoek naar de cache. Heb je de schat gevonden, dan mag je er een item uithalen, maar stop je ook een item terug, zodat andere ‘schatzoekers’ niet teleurgesteld worden. Het enige wat je dus nodig hebt om je wandeling een beetje avontuurlijker te maken is een GPS apparaatje of Smartphone met geocaching software, een shopper met daarin een nieuwe cache en misschien wat lekkers en drinken voor tijdens de wandeling. Voor de coördinaten ga je online en meld je je aan. 

Maak een go pro mountainbike movie

Kan je het rondje dat je elke dag fietst inmiddels wel dromen? Dan wordt het tijd om het anders aan te pakken. Het enige wat je nodig hebt om jouw fietstochtje een beetje te pimpen, is een goede mountainbike, een GoPro camera voor op je stuur, en een fietskaart met de mountainbikeroutes van de Veluwe of een GPS apparaatje of app op je telefoon, zodat je de weg kunt vinden. Met de GoPro op je stuur kun jij een hele vette actiefilm maken. Helemaal wanneer je kiest voor een pittige mountainbikeroute zoals die van Nationaal Park Veluwezoom en vooral wanneer je hier ook de ‘rode route’ meepakt, word je uitgedaagd door toffe beklimmingen en razendsnelle afdalingen. Een helm is dus ook absoluut onmisbaar. Het leukste is natuurlijk dat je aan het einde van je fietstocht, thuis een toffe actiefilm kunt kijken, met jezelf in de hoofdrol. Een sportieve dag inclusief film en we hebben onze portemonnee er niet eens voor nodig! 

Deel dit artikel