Pelletkachel als budgetvriendelijke oplossing op koude winterdagen - RTV Nunspeet

Pelletkachel als budgetvriendelijke oplossing op koude winterdagen Foto: RTV Nunspeet

Pelletkachel als budgetvriendelijke oplossing op koude winterdagen Foto: RTV Nunspeet

Op koude winterdagen kan het ook binnen wel eens behoorlijk frisjes worden waarbij een verwarming of een haard vaak de enigste uitweg blijken te zijn.

Echter gaat het inschakelen van de verwarming voor velen steevast gepaard met een dure kost op het einde van de maand, waardoor getracht wordt het zoveel mogelijk te vermijden. Toch hoef je geen koude te lijden en bestaan er heel wat (alternatieve) methodes om het alsnog warm te krijgen.

Koude kan alles bepalen

Winter gaat in heel wat Europese landen vaak gepaard met (extreem) koude temperaturen en soms hier en daar ijzelvorming en sneeuwval. En wanneer het echt heel erg koud wordt, dan kan dit bij sommigen vaak ook een effect hebben op de gemoedsstemming. Mensen blijven binnen, willen liefst onder een warm dekentje met een hete kop chocolade van een heerlijke film genieten in plaats van naar kantoor, school of de gym te rennen. Kortom, als je het té koud hebt, dan is niets nog echt leuk.

Uiteraard is het niet de bedoeling dat je het ook binnen nog steeds te koud hebt. Het is altijd leuker om van een koude buitenomgeving binnen te komen in een heerlijk verwarmd huis. Echter, gaat het inschakelen van de verwarming vaak gepaard met een hoge energieverbruik en bijgevolg ook energierekening op het einde van de rit. Ben je gezegend met een ingebouwde haard, dan hoef je niet meteen te panikeren en kun je de ruimte met een paar houtblokken makkelijk verwarmen.

Daarnaast helpt het evenzeer om je aan te kleden in laagjes. Kies daarbij voor een dikke wollen trui of fleece exemplaar in plaats van katoen. En draag sokken aangezien de temperatuur van je voeten vaak die van je hele lichaam zal bepalen. En indien het dan nog steeds koud en ongezellig aanvoelt en je verwarmingssysteem veel te duur is, dan kun je altijd nog investeren in een kwalitatieve pelletkachel.

Ecologisch verantwoorde brandstof op basis van hout

Een pelletkachel kan beschouwd worden als een elektronische gestuurde houtstoof die werkt op basis van pellets, kleine tot minuscule cilindervormige houtkorrels die bekomen worden uit zaagsel. Pellets bieden bijgevolg een bijzonder hoog rendement van wel 80% of meer en kunnen worden aangekocht tegen een relatief goedkoop prijskaartje. Bovendien blijkt het gebruik van pellets ook bijzonder milieuvriendelijk én energiezuinig te zijn.

In vergelijking met bijvoorbeeld fossiele brandstoffen, blijkt de CO2 uitstoot bij het verbranden van pellets eerder miniem. Dit resulteert dan weer in een inperking van de hoeveelheid broeikasgassen en in een verder stadium de opwarming van de aarde. Kortom, pellets zijn de nieuwste vorm van ecologisch verantwoorde brandstof gebaseerd op hout. De aankoop van een pelletkachel gaat bijgevolg altijd gepaard met duurzame en kwalitatieve pellets die je herkent aan het DIN7a004 keurmerk.

Pelletkachel als goede oplossing voor moderne woningen

Heel wat moderne woningen en vakantiehuizen zijn vandaag de dag vrij van schoorstenen. Dit maakt de keuze voor een degelijke pelletkachel alleen maar vanzelfsprekender. Uiteraard is de aanschaf van een pelletkachel niet verboden indien je woning voorzien is van een schoorsteen, maar de noodzaak ligt lager dan wanneer er geen schoorsteen te bespeuren valt.

Pelletkachels, vrijstaand dan wel in- of opbouw, kunnen makkelijk worden geïnstalleerd en hebben hierbij geen afvoerkanaal of schoorsteen nodig. Ze voeren hun afvoergassen weg door middel van een krachtige rookgasventilator. Verder is er nog een extra ventilatiesysteem in de kachel ingebouwd die ervoor moet zorgen dat de warmte mooi en gelijkmatig over de volledige ruimte/ kamer kan worden verspreid. Kortom, ze zijn hun investering vast en zeker waard!

Een budgetvriendelijke oplossing en heel wat voordelen

Het ruime assortiment pelletkachels maakt het mogelijk om vast en zeker een exemplaar te vinden dat binnen de financiële mogelijkheden ligt. De kachel wordt bovendien beschouwd als één van de meeste betaalbare oplossingen in vergelijking met heel wat andere verwarmingsinstallaties. Daar komt nog eens bij dat je helemaal geen schoorsteen noch speciale ventilatie nodig hebt, wat de uiteindelijke kostprijs nog meer naar beneden drukt. En niet alleen de aankoop van de kachel is betaalbaar maar ook de houtpellets zelf blijken goedkoper dan heel wat andere fossiele brandstoffen en elektriciteit.

Daarbij komt nog dat een degelijke pelletkachel warme lucht de ruimte in zal blazen en op die manier de ruimte of het vertrek sneller zal doen opwarmen dan bijvoorbeeld het geval zal zijn bij een centrale verwarming. Bovendien heb je met een pelletkachel de mogelijkheid om slechts 1 ruimte te verwarmen wat bij een centrale verwarming vaak niet mogelijk is. Zo kun je niet alleen op het energieverbruik maar ook op de uiteindelijke energiekosten flink gaan besparen.

Het warmte rendement van een degelijke kachel wordt zowat geschat op 70 tot 83%, wat behoorlijk veel is en maar liefst 2 keer zo efficiënt als de authentieke houtkachels en open haarden. Daarnaast blijft de uitstoot van rook en giftige chemische stoffen enigszins beperkt, wat de pelletkachel milieuvriendelijk én ecologisch maakt. Kortom, waar wacht je nog op?

 

Deel dit artikel