Palingkoning Dries van den Berg wordt gemist - RTV Nunspeet

Er liggen talloze bloemen voor de winkel van Dries. Foto: Omroep Gelderland

Er liggen talloze bloemen voor de winkel van Dries. Foto: Omroep Gelderland

HARDERWIJK - Precies drie weken geleden werd hij begraven: palingroker Dries van den Berg. Bijna elke Harderwijker kende hem en hij was een ambassadeur voor de stad. Hij overleed eind januari op 64-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Zijn zoon Peter heeft het stokje overgenomen. En hij mist zijn vader nog elke dag.

"Het was niet alleen mijn vader. Het was natuurlijk ook mijn compagnon. Het was mijn beste vriend", zegt zoon Peter van den Berg. "Hij was alles in één persoon. En dat gemis is heel intens."

Koets

Vanwege Corona moest de uitvaart natuurlijk anders dan anders. Maar het aantal mensen langs de route geeft wel aan hoe populair Dries was. "Dat was heel indrukwekkend", vervolgt Peter. "Ik zat met mijn broer voor op de koets, samen met de koetsier. Voor ons zijn het natuurlijk allemaal bekenden. Dat heeft ook echt heel veel los gemaakt. Ik weet ook zeker dat hij het prachtig had gevonden. Het liefst had hij zelf op de koets willen zitten en dan naar iedereen zijn hand opgestoken. Voor mijn gevoel was dat ook zo. Dat was echt een heel mooi moment. Heel indrukwekkend."

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Dries heeft ook veel betekend voor de palingvisserij. Zo was hij betrokken bij de Stichting Dupan die ondermeer jonge aaltjes uitzet in de Randmeren van Harderwijk. "Dries was natuurlijk wel de welbespraakte spraakwaterval als het om paling ging", zegt collega Alex Koelewijn en voorzitter van de Stichting Dupan. "Hij kon echt iemand die absoluut geen paling at aan het eten krijgen."

Beatrix

Dries kreeg zelfs toenmalig Koningin Beatrix zo ver dat ze bij haar bezoek aan Harderwijk in 1981 een visje at. "Ik weet dat dat gebeurd is en dat er voor het eerst een etende vorst op de voorpagina van de Telegraaf stond", vervolgt Koelewijn. "Nog nooit hebben we een vorst iets zien eten en dat kreeg Dries dus voor elkaar. Dat was wel ultiem natuurlijk. Dat was ook typisch Dries", zegt hij met een lachende stem.

Palingmuseum

Dries en zijn zoon Peter openden in 2018 een eigen palingmuseum. Een plek waar het verhaal van de palingvissers tot leven komt. "Als je hier rond kijkt dan snap je het in een keer. Dit gaat over de visserij", zegt Corien van der Meulen. Ze is directeur van het Stadsmuseum Harderwijk en heeft veel samengewerkt met Dries. "Hier sta je in die geschiedenis. Ik bewonder hem hoe hij in een paar zinnen de geschiedenis kon duiden. Als ik daar dan bij stond, dan zag ik hoe dat mensen raakte. Dat kon Dries als geen ander. Ik ben blij dat ik zo met hem opgetrokken ben, maar het heeft gewoon veel te kort geduurd."

Het Palingmuseum dat Dries heeft opgezet én de rokerij blijven. Net als zijn viswinkel. "Dat was onze droom en dat moet ik nu alleen doen", zegt zoon Peter met weemoed in zijn stem. "Niet dat ik dat niet kan. Maar met hem was het leuker. Dus dat maakt het moeilijk."

Door: Niels Kater

Deel dit artikel