Het stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen is begonnen - RTV Nunspeet

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Zo kan men stemmen in het gemeentehuis Foto: RTV Nunspeet
Verkiezingen 2021 in het gemeentehuis Foto: RTV Nunspeet

Verkiezingen 2021 in het gemeentehuis Foto: RTV Nunspeet

NUNSPEET - Vanaf maandagmorgen 07:30 uur kan er op drie locaties in de gemeente Nunspeet al gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is Het Kulturhus in Elspeet, Dorpshuis De Wieken en het Gemeentehuis van Nunspeet. Het stemmen kan op deze locaties tot 21:00 uur. Ook op dinsdag 16 maart kan er op deze locaties gestemd worden van 07:30 tot 21:00 uur.

Organiseren

De voorbereidingen voor deze Tweede Kamerverkiezingen zijn vorig jaar al begonnen met het zoeken naar stemlokalen waar coronaproef gestemd kon worden. Daarnaast is er nog gezocht naar extra stemlocaties om zo wat meer spreiding te krijgen en de druk bij de stembureaus wat weg te nemen. Dit jaar is men ook druk geweest met organiseren van het briefstemmen en met het organiseren van voldoende stembureauleden om bij de stemlocaties te helpen.

Briefstemmen

Jan van de Hoorn zegt tegen RTV Nunspeet dat het stemmen heel goed verloopt in de gemeente Nunspeet. Het briefstemmen zelfs boven verwachting qua aantallen waar de gemeente op gerekend had en dan zijn er nog dagen te gaan. De briefstemmers konden de brief op de bus doen en deze moet dan vóór 17 maart 21:00 uur binnen zijn. Het advies was dan om de brief vóór afgelopen vrijdag 12 maart op de bus te doen. Wie dat nog niet heeft gedaan kan de brief nog afgeven in het gemeentehuis bij het stembureau.

Stemmen risicogroepen

Op deze twee dagen kan er vooral gestemd worden door kiezers die als gevolg van het coronavirus tot de risicogroepen behoren. Jan van de Hoorn van de gemeente Nunspeet zegt dat de mensen die woensdag niet in de gelegenheid zijn om te stemmen ook op deze dagen van harte welkom zijn. Maar roept de mensen op die niet bij de risicogroepen behoren zoveel mogelijk op woensdag 17 maart te stemmen en dan zoveel mogelijk overdag voor 17:00 uur. Dan kunnen de mensen die werken tot 17:00 uur zoveel mogelijk in de avond stemmen. Op deze manier is er ook een mooie spreiding over de dag.

Coronamaatregelen

In het stemlokaal gelden maatregelen om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Zo worden ook met regelmaat de ruimte waar de mensen kunnen stemmen schoongemaakt.

Gezondheidscheck

Dit jaar moet u op de dag dat u gaat stemmen wel vooraf een gezondheidscheck doen. Deze check bestaat uit enkele vragen over het coronavirus. U heeft de gezondheidscheck ontvangen bij uw stempas. Als u alle vragen met ‘nee’ kunt beantwoorden, mag u naar het stemlokaal. Als u een van die vragen met ‘ja’ moet beantwoorden, dan wordt u gevraagd om niet te gaan stemmen in het stemlokaal. U kunt via de achterkant van uw stempas iemand machtigen om uw stem uit te brengen.

Vanaf woensdag op 17 locaties en het station stemmen

Vanaf woensdag 17 maart 07:30 uur kan er op twaalf locaties in Nunspeet, op drie locaties in Elspeet en op één locatie in Hulshorst en in Vierhouten gestemd worden. Het stemmen kan tot 21:00 uur. Op het NS-Station van Nunspeet kan op deze dag ook gestemd worden. Hier kunnen de mensen stemmen tot 19:00 uur.

Deel dit artikel