Deze zomer wordt de fiets belangrijker dan ooit - RTV Nunspeet

Deze zomer wordt de fiets belangrijker dan ooit- Foto: Pexels Foto: Pexels

Deze zomer wordt de fiets belangrijker dan ooit- Foto: Pexels Foto: Pexels

NUNSPEET - Er op uit gaan is belangrijk voor ons. En als staan de telefoons bij de reisbureaus roodgloeiend, niet iedereen wil of kan dit jaar naar het buitenland. Of het je eigen keuze is of je gedwongen wordt je vakantie af te zeggen of om te boeken maakt natuurlijk wel. De uitkomst echter blijft hetzelfde. Je blijft in Nederland. Kies je dan dezelfde vakantieperiode en een vakantie in Nederland of wordt het af en toe een dagje of paar daagjes weg? Wat je ook gaat doen, de fiets speelt dit jaar voor veel Nederlanders een zeer belangrijke rol

Voor de meeste Nederlanders is leren fietsen gewoon een onderdeel van de opvoeding. Net zo zoals leren lopen en praten. We fietsen dan ook heel wat kilometers af. Dat kan ook want we hebben goede fietspaden, fietsbruggen, fietsenstallingen etc. In de stad is fietsen zelfs sneller dan wat je met enig ander vervoersmiddel kunt bereiken. Tot zover dus zoals het altijd al was.

Dit jaar is de fiets alleen nog belangrijker. Want niet alleen heb je meer tijd (dus is de fiets pakken vaker een optie), ook wil je maar wat graag naar buiten. Daarnaast ben je door regelmatig te fietsen ook beter gewapend bent tegen aanvallen van bacteriën en virussen. Buiten fietsen is ook nog eens goed voor hart en bloedvaten en zorgt het voor meer ontspanning en energie dan alle binnensporten. Een goede reden dus om er samen met je kind op uit te trekken.

Zomerzon

Fietsen kun je altijd maar met mooi weer is fietsen ook een prima recreatieve bezigheid. Lekker door weilanden of bossen, naar het strand of een leuke speeltuin. Leuk voor jou en je kind en onderweg kun je leuke spelletjes doen of je kind verhalen vertellen.

De buitenlucht zorgt er voor dat je lichaam en je geest de kans krijgen om te ontspannen. Een absolute must in deze hectische tijd. Tijdens het fietsen daalt de dosis cortisol in je bloed en komt er endorfine, ook wel gelukshormoon genoemd, vrij. Minder stress en een blijer gevoel, als dat niet als vakantie klinkt.

Een goed plan

Wanneer leerde jij fietsen? Was het met je vader of moeder die naast je bleven lopen? Was het je geduldige opa die door zijn pensioen alle tijd van de wereld had? Een ding is zeker, fietsen verleer je echt nooit meer. Nu je meer thuis bent en misschien nog niet zeker is hoe je vakantieweken gaan verlopen , is je kind leren fietsen dus een goed plan.

Bedenk daarbij wel dat je kind het zelf moet willen. Het heeft totaal geen zin om te pushen en het omgekeerde zal eerder bereikt worden. Wat wel helpt om je kind enthousiast te maken, is samen een mooie kinderfiets uitzoeken. Zo’n stoere motor- of crossfiets waarbij je zoon zich direct de held van de straat voelt. Of die mooie roze fiets met bloemetjes en een mandje voorop zodat je dochter jou kan nadoen. Kies daarbij wel de juiste maat en koop een fiets niet op de groei. Aanhouden dat een kinderfiets 12 inch goed is voor kinderen tussen de 3 en 4,5 jaar en een kinderfiets 16 inch voor kleintjes van 4 tot 6 jaar is een goede uitgangspositie.

Vooruitkijken

Met vertrouwen en eindeloos geduldig is de kans het grootst dat je kind zelf ook meer vertrouwen krijgt. En dat vertrouwen bevordert natuurlijk het snel leren fietsen. Denk er bijvoorbeeld over na waar je gaat starten en kies daarbij een veilig en rustige plek. Denk aan een groot autovrij parkeerterrein of een parkje in de buurt. Leer je kindje vanaf het eerste moment om ook vooruit te kijken te kijken naar de weg en niet naar het stuur of de trappers. Zo wordt het een heerlijke fietszomer.

Deel dit artikel