Pasen anno 2021 op je paasbest - RTV Nunspeet

Foto: Pexels Foto: Pexels

Foto: Pexels Foto: Pexels

NUNSPEET - De term ‘op zijn paasbest’ is vast niet nieuw voor je. Maar waar komt deze uitdrukking vandaan en hoe vier je Pasen 2021 dan op je paasbest? Met een lang weekend voor de boeg, is er natuurlijk niets leuker dan een manier van Pasen vieren waarbij je extra kunt genieten. Hoe je dat doet, is natuurlijk afhankelijk van wat je leuk vindt. Maar deze optie is wel erg leuk...

Op je paasbest

De term ‘op je paasbest’ is al heel oud en komt uit vanuit de katholieke kerk. In het katholieke gebruik gingen de mensen vroeger minimaal één keer per jaar ter communie. En dat was, je raadt het vast al, met Pasen. Overigens was dat niet zomaar, de paasmis en -communie waren in die tijd echt verplicht. Ging je niet, dan was dat een grote zonde. Een doodzonde zelfs, met grote gevolgen.

Vergiffenis vragen

Een dagelijkse zonde was natuurlijk al niet goed, maar een doodzonde ging nog veel verder. Had je een doodzonde begaan, dan mocht je niet meer naar de hemel en werd je dus veroordeeld tot de hel. Een schrikbeeld dat niemand wilde. Om dat te voorkomen kon je met Pasen, als je ter communie ging, vergeven worden. Maar de communie mocht je alleen ontvangen ‘in staat van genade’ en daarvoor moest je vooraf ter biecht en al je zonden opbiechten.

Zien en gezien worden

Je begrijpt waarschijnlijk wel dat Pasen een belangrijk moment was waarop iedereen naar de kerk ging. En dat had als gevolg dat iedereen er graag op zijn best uit wilde zien; op zijn paasbest dus. De meeste mensen droegen met Pasen dan ook nieuwe kleding. En de rijkere dames droegen mooie nieuwe handtassen en hoeden. Heel vroeger ging men ook alleen rond Pasen in bad. En zelfs het huis werd rond Pasen extra goed schoongemaakt. De zogenoemde voorjaarsschoonmaak waarbij ook de kolenkachel werd schoongemaakt en niet meer aangemaakt werd. Zelfs niet als het nog koud was.

Het paasuitje 2021

Had je er nog niet aan gedacht om, nu je Pasen alleen met je gezin kan vieren, op je paasbest te gaan? Dan laten we je toch graag van gedachte veranderen. Juist nu is het fijn om je extra op te tutten. Daarbij kun je natuurlijk ook het huis gezellig maken met paastakken, fleurige lentebloemen en andere paasversieringen. Maar je kunt er ook op uit gaan. Kies één van de twee paasdagen en maak er een nooit meer te vergeten paasbrunch of paaslunch van. Hoe? Nou zo…

Pak minimaal één eastpak rugzak en verzamel een gezellig kleed (liefst met waterafstotende onderlaag of neem naast het kleed ook een waterdicht zeiltje mee). Kies een aantal mooie (onbreekbare borden), een stapeltje servetten en bestek. Bak broodjes en beleg ze met allerhande lekkers. Kook eieren met een gezellig kleurtje of wikkel ze in gekleurd cellofaan. Andere lekkere dingen toevoegen zoals roerei, ei muffins en dergelijk mag natuurlijk ook altijd.

En dan het leukste… Maak vooraf een leuke uitnodiging en stuur die naar een paar familieleden of vrienden. Vraag ze om zich op hun ‘paasbest’ aan te kleden waarbij je ook hoeden en handtassen of een clutch best mag verplichten. Kies een leuke of hele mooie locatie in een park of een oud dorp. Laat je gasten weten hoe laat je ze waar op de brunch verwacht worden en maak er een onvergetelijke dag van.

Tip: Wel een fototoestel meenemen natuurlijk want dit paasuitje wordt er één voor in de boeken.

Deel dit artikel