Door de hele gemeente wordt 4 mei herdacht - RTV Nunspeet

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Herdenking in Vierhouten. Foto: Ingezonden foto.
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Herdenking in Hulshorst tegenover dorpshuis De Wieken. Foto: Wijnand Kooijmans
Herdenken  in Nunspeet Foto: Bram van de Biezen

Herdenken in Nunspeet Foto: Bram van de Biezen

VIERHOUTEN - Het bestuur van de Stichting Het Verscholen Dorp heeft, voor het tweede jaar zonder publiek, een 4 mei herdenking gehouden in het Verscholen Dorp en aan de Tongerenseweg. Bij het monument voor Opa Bakker en Tante Cor, de gedenksteen voor Von Baumhauer en de gedenkstenen voor de acht omgekomen bewoners van het onderduikerskamp werden boeketten bloemen gelegd.

Voorzitter Dick van Hemmen hield zowel in Het Verscholen Dorp en aan de Tongerenseweg een korte toespraak. “Een bijzonder aspect van het onderduiken was het omgaan met stilte. Ida Vos heeft dat indringend verwoord: Stil. Wees stil. Want niemand mag je horen.” Een verwijzing naar het gedicht dat een plek in Het Verscholen Dorp heeft. Aan de Tongerenseweg noemde hij traditioneel de namen van de acht omgekomen joden en las een gedicht van Marius Schouten: “Acht namen langs een grijze weg. Acht van de zes miljoen.”

De boeketten bloemen werden bij het monument voor Opa Bakker en Tante Cor gelegd door Marja de Bolster, bij de steen van Von Baumhauer door Henk van Veen en aan de Tongerenseweg door oud-voorzitter Dick Baas.

Afbeelding
Herdenking in Vierhouten. Foto: Ingezonden foto.

Ook op andere plekken werd stilgestaan bij de gebeurtenissen op 4 mei. Zo zijn er foto's geplaatst bij de graven van de verzetsstrijders en bij de vliegers waaronder op de Schapendrift tussen Hulshorst en Elspeet. Een kleine delegatie is doorgereden naar Harderwijk om een foto te plaatsen op het graf van O'Donnaghue, de captain van het vliegtuig dat is gecrasht bij de Schapendrift.

In Hulshorst is dinsdag kort stil gestaan bij de dodenherdenking. Door corona maatregelen kon de gebruikelijke plechtigheid in de middaguren geen doorgang vinden. Hiervoor in de plaats werd 's ochtends een krans gelegd bij het monument aan de Kapelweg door dominee Gert de Kok namens de Hervormde Kapel Hulshorst en voorzitter Ruud van der Horst van de Buurtvereniging Hulshorst. De hoop werd uitgesproken dat volgend jaar de gebruikelijke plechtigheid weer doorgang mag vinden.

Afbeelding
Herdenking in Hulshorst tegenover dorpshuis De Wieken. Foto: Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel