Zet je lokale onderneming in de spotlight met een product video! - RTV Nunspeet

Lead Image 1:
Lead image TXT 1:

NUNSPEET - Een productvideo laten maken is een secuur werkje. Je moet met veel dingen rekening houden. Het begint al bij de voorbereiding: wat wil je vertellen?

Effectief reclame maken

Een productvideo laten maken is een secuur werkje. Je moet met veel dingen rekening houden. Het begint al bij de voorbereiding: wat wil je vertellen? Hoe wil je het gaan vertellen? Hoe weet je of wat je wilt vertellen goed overkomt? Het is belangrijk om te werken met een strakke planning, dit doe je onder meer aan de hand van een script.

De voordelen van een productvideo

Een productvideo kun je heel gemakkelijk online zetten. Websites zijn vanuit het hele land (en het buitenland) te bezichtigen en dus niet gebonden aan de regio. Als je het product online kunt bestellen, ben je ook niet gebonden aan een fysieke winkel. Met behulp van slimme (sociale) mediacampagnes kan je een groot, nationaal klantenbestand aanleggen. Als je geld in het laatje hebt, kan je ook gesponsorde content plaatsen op kanalen als Facebook en YouTube.

Grotere kans op aankoop

Wist je dat er uit onderzoek van Comscore is gebleken dat de kans op de aankoop van een product tot wel 64 procent kan toenemen als je er een productvideo bij plaatst. Ook blijken productvideo’s de aandacht van bezoekers gemiddeld twee minuten langer vast te houden. De klant brengt meer tijd op je website door, waardoor je kans groter is dat je hem tot een koop kunt verleiden.

Op welke kosten moet je rekenen?

Wat zijn nu eigenlijk de kosten als je een video laat maken? Je belangrijkste factoren in de kostprijs zitten hem in het aantal uur dat een cameraman op locatie is en voor de lengte van de video. Maar: de eerste uren op locatie zijn vaak duurder dan de laatste. Waarom precies? Het heeft onder meer te maken met reistijd en het onvermogen twee grotere klussen op een dag te doen.

De lengte van de video

Een video van 120 seconden is twee keer zo lang dan een video van 60 seconden, dat mag duidelijk zijn. Toch zal de video van 2 minuten in praktijk niet tweemaal zo duur zijn als de video van 1 minuut. Dat zit hem onder meer in de voorbereidingstijd voor elke video en voor het feit dat voor elke video een nieuwe stijl en methode van aanpak moet worden bedacht. Het ‘extra’ werk is voor 2 video’s van 1 minuut bij verschillende opdrachtgevers tweemaal zo groot als bij 1 video van 2 minuten. Ook zijn er zaken als werk flow waar je rekening mee moet houden.

Super deluxe video

Wil je een super deluxe afwerking? Dat kan uiteraard, maar daar gaan meer tijd inzitten dan bij een ‘gewone’ uitwerking, dus moet je ook rekening houden met hogere kosten. Bij een luxe video zijn vaak meerdere camerastandpunten nodig, wat betekent: meer personeel. Hoe meer man er betrokken wordt bij het project, hoe beter de kwaliteit zal zijn, maar ook hoe duurder.

Hoe kunnen kosten oplopen?

Wees voorbereid! Dat is de beste tip die we je kunnen geven. Maak duidelijke afspraken en probeer de uren dat de cameraman op locatie is zo effectief mogelijk te benutten. Schiet bijvoorbeeld meerdere video’s in korte tijd achter elkaar. Deze zijn gemakkelijk naast elkaar te bewerken.

Hou dit in je achterhoofd

Vergelijk geen appels met peren: een startende freelance videomaker hanteert meestal een goedkoper uurtarief dan een gevestigd videobureau. Het gevestigde bureau zal echter veelal betere kwaliteit leveren. Meer ervaren partijen kunnen in de praktijk een hogere vergoeding vragen. Een bureau heeft veel ervaring in huis en heeft allerlei extra personeel rondlopen, bijvoorbeeld een contentmarketingadviseur. Al deze paar ogen leveren extra input aan het eindproduct.

Deel dit artikel