Nationale Raad Zwemveiligheid: ‘Doe je kind op opfriscursus’ - RTV Nunspeet

Apeldoornse kinderen krijgen een opfriscursus zwemmen Foto: Omroep Gelderland

Apeldoornse kinderen krijgen een opfriscursus zwemmen Foto: Omroep Gelderland

Gelderse zwemscholen steunen de oproep van de Nationale Raad Zwemveiligheid ervoor te zorgen dat kinderen voor de zomervakantie hun zwemvaardigheid weer op peil hebben. Om levensgevaarlijke situaties te voorkomen kunnen kinderen op zwemscholen terecht voor opfriscursussen. De Nationale Raad Zwemveiligheid adviseert ouders met klem hier gebruik van te maken.

“Als je zoveel maanden niet heb gezwommen, dan kan je meer risico lopen op verdrinking en dat willen we niet. Elke verdrinking is er een teveel. Dus volg een opfriscursus om je zwemvaardigheid weer op peil te brengen”, aldus een woordvoerder van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Angstig en weinig zelfvertrouwen

Meerdere Gelderse zwemscholen bieden de opfriscursussen. “Het is net zoals met fietsen, als je dat een half jaar niet doet moet je daar ook weer inkomen”, zegt de Apeldoornse zwemschoolhoudster Thea Bosch. De opfriscursussen die ze aanbiedt, worden drukbezocht. Deelnemende kinderen laten al snel zien het zwemmen beter onder de knie te hebben. “Bij veel kinderen zie ik dat ze in het begin heel angstig zijn, weinig zelfvertrouwen hebben en niet in een keer in het water durven. Maar hoe meer les ze krijgen, hoe vrijer ze worden en de zwemvaardigheid op peil wordt gebracht. Dat is heel fijn om te zien.”

Veiligheid en plezier

De zwemschool van Thea richt zich vooral op kinderen die al zwemdiploma’s hebben. Doordat zwemlessen veel eerder weer mogelijk waren dan recreatief zwemmen hebben zij het langst niet kunnen zwemmen. “We bieden ze hetzelfde aan als tijdens de lessen voor diploma A, B en C. Eerst wennen ze spelenderwijs aan het water en vervolgens trainen ze hun conditie en zwemslagen, hierdoor kunnen ze de komende de zomer weer veilig en met plezier kunnen zwemmen.”

Deel dit artikel