Coureurs rijden regenachtige NK Autocross Toldijk in coronabubbel - RTV Nunspeet

Regenachtige omstandigheden tijdens het NK Autcross in Toldijk. Foto: Omroep Gelderland

Regenachtige omstandigheden tijdens het NK Autcross in Toldijk. Foto: Omroep Gelderland

TOLDIJK - Ronkende motoren die crossen door de modder in een regenachtig Toldijk. Het is dit weekend te zien tijdens een wedstrijd voor het NK autocross, maar wel zonder publiek. Zo'n kleine duizend mensen, waaronder rijders, monteurs en teamleden, zitten twee dagen in een bubbel en overnachten op het autocrossterrein.

"Iedereen vindt het hier fijn om te zijn", zegt rijder Edwin Hafkamp. Hij neemt deel aan het NK autocross in de keverklasse, maar maakt ook deel uit van de organisatie. "Het is jammer dat er geen publiek bij mag zijn, dat maakt de club mensen net wat groter."

Bekijk de video.

Iedereen die dit weekend op het terrein in het buitengebied van Toldijk is te vinden, moet een negatieve coronatest op zak hebben of een QR-code met een bewijs van vaccinatie. "We hebben gelukkig wel een livestream, zodat de mensen thuis alsnog de wedstrijd kunnen volgen", vertelt Hafkamp.

Boa's controleren steekproefsgewijs

De gemeente Bronckhorst gaf een vergunning af voor het sportevenement. Omdat de autosport een NOC*NSF-status heeft gekregen, mag de sportwedstrijd ook georganiseerd worden. Boa Tonnie Sleumer ziet er dit weekend op toe of de regels ook netjes worden nageleefd.

"De rijders mochten maar een beperkt aantal teamleden meenemen naar deze wedstrijd", zegt Sleumer. "Daar wordt ook op gecontroleerd. Ze moeten allemaal een negatieve coronatest kunnen overleggen of gevaccineerd zijn. "

'Alles is van tevoren goed gecheckt'

De mensen op het autocrossterrein reageren volgens Sleumer positief op de controles van de boa. "Ze zijn gewoon heel blij dat deze activiteit gewoon door kan gaan. Je ziet de bereidwilligheid en mensen houden rekening met de coronamaatregelen."

Ook de overkoepelende autocrossbond is tevreden over de organisatie van het sportevenement in Toldijk. "Je ziet dat alles van tevoren goed is gecheckt", zegt Emile Moorelisse. "Je komt niet zomaar dit terrein op. Daarnaast probeert iedereen de contacten zoveel mogelijk te beperken en dan je zie dat een besloten sportevenement gewoon kan plaatsvinden."

'Jammer van de regen'

De wedstrijden werden zaterdag in regenachtige omstandigheden afgewerkt. De 850 meter lange kleibaan, die speciaal is aangelegd, heeft het even zwaar te verduren. "Het was even wennen de eerste manche", zegt rijder Sven Prinsen uit Silvolde. "Je kunt niet de lijnen rijden en de snelheid halen die je graag wilt. Daarmee wordt het overleven."

Eigenlijk zou dit weekend in Toldijk het EK autocross plaatsvinden, maar de organisatie vindt een dergelijk sportevenement zonder publiek maar niks. Volgend jaar kan het waarschijnlijk wel doorgaan. Dan zou er voor het eerst sinds 1993 weer een autocrosswedstrijd voor Europese rijders in Nederland georganiseerd worden.

Deel dit artikel