Hortus is jarig: deze groene schatkamer bestaat 50 jaar - RTV Nunspeet

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Vrijwilliger Jop (links ) aan het werk in de botanische tuin Foto: Omroep Gelderland
Stichting Hortus Nijmegen- Gelderland helpt  Foto: Omroep Gelderlan d

Stichting Hortus Nijmegen- Gelderland helpt Foto: Omroep Gelderlan d

NIJMEGEN - "In onze tuin vind je niet de mooiste rododendron, of heideplanten of planten, zoals je bij veel andere botanische tuinen ziet. Nee, hier kijken we naar landschappen. Zo vind je hier een berglandschap, een moeras of vijver", laat Wilma van Hulten directeur van Stichting Hortus Nijmegen weten.

Volgende week dinsdag 21 september viert Hortus Nijmegen haar vijftigjarig bestaan. In de afgelopen jaren hebben veel mensen van jong tot oud, van student tot opa met kleinkind een bezoek gebracht aan Hortus bij park Brakkenstein. Willemijn: "Mensen komen hier om inspiratie op te doen voor hun eigen tuin of voor het maken van foto's . Maar ook om te genieten van een concert." Naast de botanische tuin is er ook een theetuin, waar culturele activiteiten georganiseerd worden: "Van exposities van beeldhouwwerk tot muziekoptredens".

Rode Lijst

De botanische tuin was toen die net was aangelegd een belangrijke bron van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Maar de tuin is ook een belangrijke plek geworden voor planten die zeldzaam zijn. Zo zijn er verschillende plantensoorten te vinden die op de zogenaamde Rode Lijst staan. "Naast de aandacht voor de planten, is er ook een bijenhof te vinden op het terrein. We kijken met name ook naar hoe planten en dieren zich tot elkaar verhouden", laat Willemijn weten.

Vrijwilligers

Ruim zestig vrijwilligers zorgen ervoor dat de botanische tuin dagelijks toegankelijk is voor publiek. Door het natte weer staat de tuin er voor de tijd van het jaar nog steeds heel erg mooi bij, maar het groeizame weer zorgt ook voor meer werk: "Door corona hebben wij heel veel werk niet kunnen doen in onze tuinen, waardoor we wat achterlopen met onze werkzaamheden." In de Theetuin zijn de vrijwilligers met hart en ziel bezig met het onderhouden van de verschillende bloemenborders. Voor de botanische tuin geldt dat verzorgers de natuur daar zoveel mogelijk zijn gang willen laten gaan. "Maar het moet niet overwoekerd raken", laat Willemijn weten. En dus betekent dat werk aan de winkel.

Afbeelding
Vrijwilliger Jop (links ) aan het werk in de botanische tuin Foto: Omroep Gelderland

Jop van Dijk studeert in Nijmegen en is in zijn vrije tijd in de groene schatkamer van Nijmegen te vinden: "Ik vind het leuk om te leren over planten en verder is het lekker om in de natuur bezig te zijn met een gezellige club mensen", laat Jop weten.

Hortus kan alleen blijven bestaan door de inzet van vrijwilligers zoals Jop. "Tuinen worden steeds mooier en we doen steeds meer activiteiten, omdat we het fijn vinden om mensen te ontvangen", aldus van Hulten. Maar om dit te kunnen blijven doen, zijn ze nog wel op zoek naar mensen die willen helpen in de tuin en bij de verschillende culturele activiteiten.

Feestweek

In de week van 20 september vinden er allerlei activiteiten plaats vanwege het 50 jarige bestaan van Hortus. Willemijn: "Zo zijn er verschillende schrijvers die hun verhaal vertellen geïnspireerd op de Botanische Tuin. Er zijn verschillende muzikale optredens en wij houden zondag een open dag vol activiteiten voor het publiek, zodat ze meer te weten komen over onze tuin. We gaan het in ieder geval goed vieren."

Oproep voor vrijwilligers Stichting Hortus Nijmegen in Gelderland helpt:

Heeft u groene vingers en lijkt het u leuk om aan de slag te gaan bij Stichting Hortus Nijmegen? Of bent u meer van de culturele activiteiten en vindt u het leuk om daar bij betrokken te zijn? Ga dan naar de site van Gelderland helpt voor meer informatie.

Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op:

Deel dit artikel