Danny lag 's nachts wakker van de vocht en schimmel in zijn huis - RTV Nunspeet

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Danny laat zien hoe erg zijn plafond eraan toe is. Foto: Omroep Gelderland
Inge de Jager en Danny Prudon. Foto: Omroep Gelderland

Inge de Jager en Danny Prudon. Foto: Omroep Gelderland

GROESBEEK - Het toilet in de hal, de muren langs de trapopgang naar boven, de wastafel op de slaapkamer: de woning van Danny Prudon (45) uit Groesbeek was vergeven van de vocht en schimmel. Hij voerde daar al langere tijd strijd over met woningcorporatie Oosterpoort. Niets leek de woningcorporatie in beweging te kunnen brengen. Daarom schakelde hij het programma In het vizier van De Jager in, waarin hij zijn verhaal vertelde.

Danny heeft al tien jaar een kwaadaardige hersentumor in zijn hoofd en slikt daarvoor medicijnen. Hij werd twee keer geopereerd, onderging vijftien chemokuren en werd vele tientallen keren bestraald. De spanning en stress die de situatie in zijn woning met zich meebrengt, doen Danny geen goed.

Zwarte kringen en vlekken

Wie binnentreedt in Danny's huis in Groesbeek, deinst terug bij de aanblik van sommige ruimten. Zwarte kringen en vlekken ontsieren het plafond in meerdere kamers. De badkamer ziet eruit alsof er in geen jaren een randje is afgekit. En de aangetaste muren en plafonds zijn niet het enige dat niet in de haak is in Danny's woning. Hij wacht ook al vier jaar op een fatsoenlijke afzuigkap in zijn keuken. Het luchtfilter aldaar is nog niet afgewerkt en een kapotte strip langs een keukenkast wordt ook maar niet gemaakt.

Kijk hier hoe Danny's woning er van binnen aan toe is:

Danny heeft alles wat in zijn macht ligt gedaan om de woning op te laten knappen. Hij belde en mailde al veelvuldig met de woningcorporatie, maar er komt maar geen schot in de zaak. Het vocht en de schimmel worden maar niet verwijderd en de afzuigkap is er ook nog altijd niet. Een brief van zijn huisarts, die om gezondheidsredenen aandringt op spoedige herstelwerkzaamheden in Danny's woning, heeft nog geen uitkomst gebracht.

'De woningcorporatie doet niets'

Danny kan het er eigenlijk allemaal niet bij hebben. Ondanks de ernstige problemen met zijn gezondheid blijft hij strijdbaar. "Het heeft mij niet veranderd", zegt hij stellig over de tumor in zijn hoofd. "Dít heeft mij veranderd. Dat ik dit erbij heb gekregen. Leven in de schimmel, leven in het vocht. Als ik aanklop bij de woningcorporatie, doen ze niets. Dat raakt mij emotioneel gezien meer dan de hersentumor."

Afbeelding
Danny laat zien hoe erg zijn plafond eraan toe is. Foto: Omroep Gelderland

Bij monde van Marcel Trip zegt de Woonbond dat de situatie in Danny's woning er niet goed uitziet. "De schimmel, het vocht in de muren: dat zijn ernstige problemen", aldus Trip. Een verhuurder heeft volgens hem een onderhoudsplicht die hij na dient te komen: periodiek om problemen te voorkomen en incidenteel om problemen te verhelpen.

Verhuurder moet het oplossen

Klachten over vocht en schimmel worden vaak in verband gebracht met het gedrag van de huurder, ziet Trip. "Zet maar wat vaker een raampje open, zeggen ze dan. Maar in veel gevallen gaat het dan eigenlijk om een probleem dat samenhangt met de kwaliteit van de woning. Dan is het toch echt aan de verhuurder om het op te lossen."

Bij zijn weten heeft Danny niets gedaan dat de lakse houding van de woningcorporatie kan verklaren. Hij heeft zijn huur altijd op tijd betaald, maar slaapt 's nachts niet van de situatie in zijn woning en het gedoe dat het allemaal met zich meebrengt. "Het moet gewoon netjes opgeknapt worden, hier! Ik maak hier natuurlijk niet zomaar melding van. Als ik naar het plafond kijk, denk ik: was het maar klaar."

Reactie Oosterpoort
"Een afschuwelijke situatie", zegt Famke Mulder van woningcorporatie Oosterpoort over Danny's woning in Groesbeek. Ze zegt echter dat Oosterpoort adequaat gehandeld heeft in deze casus. "De aannemer is al een paar keer langs geweest, maar werd steeds weggestuurd - of het was niet naar de zin van deze meneer."

"Hij ontzegde ons dan de toegang tot de woning", aldus Mulder. "We hebben veel contact gehad en meneer echt gehoord en willen horen. Binnenkomen en de herstelwerkzaamheden doen zoals wij dat willen is echter heel moeilijk gebleken. Maar deze situatie willen wij voor niemand. Ons aanbod blijft staan: meneer kan tijdens onze herstelwerkzaamheden gebruikmaken van een vakantiewoning."

Na tussenkomst van In het vizier van De Jager heeft Oosterpoort de woning van Danny in Groesbeek onder handen genomen. De schimmel en het vocht zijn daarbij aangepakt en verwijderd. Ook is de badkamer opgeknapt. Over enkele andere werkzaamheden is Danny nog niet tevreden. Hij blijft daarover in gesprek met de woningcorporatie.

Deel dit artikel