De Holocaust is geweest maar het verhaal nog springlevend - RTV Nunspeet

Jaarlijkse herdenking bij het monument. Foto: RTV Nunspeet

Jaarlijkse herdenking bij het monument. Foto: RTV Nunspeet

NUNSPEET - Ieder jaar wordt door leerlingen en andere genodigden stilgestaan bij het oorlogsmonument op de hoek Hullerweg/Waterweg in Nunspeet. Op die plek was vroeger werkkamp De Bruine Enk ingericht. De herdenking in september is een herinnering aan de deportatie van Joodse mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ondergebracht in dit werkkamp om ‘bosarbeid’ te verrichten.

In de vroege morgen van 3 oktober 1942 werden zij afgevoerd naar kamp Westerbork en later naar de vernietigingskampen, waar ze allemaal de dood vonden. Eén van de nabestaanden van twee mannen die in het kamp hebben gezeten, Sara de Vries, is jaarlijks bij de herdenking aanwezig.

“Mijn oom Piet Gans en zijn zoon Philip zaten in dit kamp. Ik blijk op één meneer na de nog enige levende nabestaande te zijn van alle mannen die hier gevangen hebben gezeten. De Holocaust is geweest, de mensen zijn dood maar ik vind het heel belangrijk dat het verhaal verteld blijft worden mede als waarschuwing voor de toekomst. Omdat de jeugd de toekomst heeft kom ik ieder jaar op basisschool De Bron mijn verhaal vertellen. Dat kan ik omdat er gelukkig door de buren van de familie Gans uit Amsterdam spulletjes bewaard zijn gebleven. Met die spulletjes kan ik aantonen dat de jodenvernietiging echt heeft plaatsgevonden.”

Deel dit artikel