Het verschil tussen PVC en gietvloeren - RTV Nunspeet

Ter illustratie. Foto: Pexels

Ter illustratie. Foto: Pexels

NUNSPEET - Gladde vloeren zijn helemaal hip op het moment. Het heeft gewoon heel veel voordelen ten opzichte van een ruwere vloer zoals laminaat.

Veel gladde vloeren zijn vochtafstotend, heel makkelijk schoon te houden en zien er ook nog eens heel mooi uit. Er zijn zelfs mensen die ervoor kiezen om vloercoating op bestaande vloeren te aan te brengen waardoor ook deze glad worden. Doordat gladde vloeren heel populair zijn, zijn er ook heel veel gladde vloeren op de markt. Allemaal zijn ze net even anders. 2 soorten gladde vloeren die best op elkaar lijken zijn PVC vloeren en gietvloeren. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen kort op een rijtje gezet.

De praktische verschillen

Op praktisch gebied zijn er een aantal verschillen tussen de PVC vloer en de gietvloeren. De PVC vloeren zijn wat gelimiteerd in uitstraling omdat deze vloeren maar van één soort samenstelling zijn gemaakt. Gietvloeren kunnen van veel meer verschillende materialen gemaakt worden met als voordeel dat het in meer ruimtes gelegd kan worden. PVC vloeren hebben ook het nadeel dat ze moeilijker schoon te houden zijn. De reden hiervoor is dat PVC vloeren uit naden bestaan terwijl gietvloeren naadloos zijn. Deze naden zorgen ervoor dat er vuil en stof blijft hangen in de banen van deze naden. De vloer is dus ook niet volledig glad. Wat beide vloeren wel met elkaar gemeen hebben is dat ze beide waterdicht zijn. Dit heeft als voordeel dat zowel de PVC vloeren als de gietvloeren aangebracht kunnen worden in kamers met veel vocht zoals een keuken of badkamer.

De verschillen qua uiterlijk

PVC vloeren en gietvloeren hebben ook een aantal verschillen op het gebied van uiterlijk. Zoals zojuist vermeld hebben PVC vloeren naden die ook zichtbaar zijn voor het oog. Een gietvloer ziet er uit alsof het één geheel is en dat is niet zo bij een PVC vloer. Een ander verschil dat de twee vloeren hebben is dat een PVC vloer meer de uitstraling heeft van laminaat terwijl PVC meer gaat richting de uitstraling van een betonnen vloer.

Verschil in prijs

De twee vloeren hebben grote verschillen in prijs. De prijs van een PVC vloer is veel goedkoper dat de prijs van een gietvloer. Het materiaal is veel goedkoper en het brengt ook makkelijk aan. Maar dit schets natuurlijk niet het hele plaatje. Een gietvloer gaat veel langer mee dan een PVC vloer. Het nemen van een gietvloer is dus een soort investering. Ook de onderhoudskosten van een gietvloer zijn een heel stuk lager dan de onderhoudskosten van een PVC vloer. De reden dat een gietvloer veel langer meegaat is omdat het gemaakt is van heel elastisch materiaal die ervoor zorgt dat het bijna onverwoestbaar is. Dus voordat je één van de twee vloeren aanschaft is het belangrijk om de vraag te stellen hoe lang je de vloer wilt gaan houden. Als het voor heel lang is dan kan het voordeliger zijn om een gietvloer te nemen in plaats van een PVC vloer.

Deel dit artikel