Herdenkingsstenen op woonplek van twee Joodse echtparen in Nunspeet - RTV Nunspeet

De struikelstenen komen op twee locaties in Nunspeet. Foto: Marije Storteboom

De struikelstenen komen op twee locaties in Nunspeet. Foto: Marije Storteboom

NUNSPEET - Kunstenaar Gunter Demnig heeft vier zogeheten Stolpersteine, ofwel struikelstenen, gemaakt. Eind november worden deze stenen geplaatst bij de huizen van twee Joodse echtparen die daar hun laatste woonplek hadden voordat ze werden afgevoerd naar Sobibor en Auschwitz.

Wethouder Marije Storteboom is samen met oorlogskenner Dick Baas alvast wezen kijken op de twee locaties, laat ze weten op Instagram. “Dick vertelde de indrukwekkende verhalen van deze echtparen. Het ene echtpaar woonde ruim twintig jaar in Nunspeet en het andere echtpaar verbleef in een pension. Dit omdat Duitse Joden niet mochten verblijven in Den Haag.”

De wethouder geeft aan het belangrijk te vinden dat deze verhalen vertelt blijven worden. “Ze dachten een paar dagen naar Westerbork te gaan, waarbij het ene echtpaar zelfs de afwas liet staan, want ze zouden tenslotte terugkeren. De werkelijkheid bleek vreselijk.”

De huidige bewoners op de twee adressen willen graag meewerken aan de plaatsing van de struikelstenen om zo het verhaal levend te houden.

Deel dit artikel