Ziekenhuis Ede ziet nog geen verbetering, spoedeisende hulp soms vol met coronapatiënten - RTV Nunspeet

Ambulances moeten verder rijden als de Spoedeisende Hulp vol ligt. Foto: ANP

Ambulances moeten verder rijden als de Spoedeisende Hulp vol ligt. Foto: ANP

EDE - Het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede luidde begin deze week de noodklok: landelijke spreiding van coronapatiënten is nodig, anders komt bij hen de gewone zorg in gevaar. Maar nu het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS) weer in de lucht is, merken ze nog geen verbetering. De spoedeisende hulp in Ede zat zelfs even helemaal vol.

"Het overplaatsen van patiënten gaat niet ineens een stuk makkelijker. Er zijn wel wat patiënten overgeplaatst, maar nog steeds alleen binnen onze eigen regio", laat een woordvoerder weten. "We nemen meer patiënten op dan we eigenlijk capaciteit hebben. We zitten dan te wachten op overplaatsingen, terwijl we ook weten dat er zich nieuwe patiënten gaan melden."

Zie ook: Ziekenhuizen Biblebelt stromen vol: 'Help ons'

Dat heeft gevolgen op de spoedeisende hulp. "Daar komen de coronapatiënten bij ons binnen. Ze worden daar eerst getest en zolang de uitslag niet bekend is, worden ze niet doorgeplaatst naar een andere afdeling. Op een gegeven moment is de spoedeisende hulp dan vol. Dan is er weer een SEH-stop. In ieder geval donderdagavond was er een stop en ik weet bijna zeker eerder deze week ook. Zo'n stop is in principe voor één of twee uur, maar in die tijd moeten ambulances ons voorbijrijden en naar andere ziekenhuizen. Maar die zitten daar ook niet op te wachten."

Opstartproblemen

Het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat patiënten tussen de verschillende regio's moet overplaatsen, spreekt van opstartproblemen. "Het proces om te zorgen dat ziekenhuizen weer bedden beschikbaar stellen, heeft opstarttijd nodig", zegt een woordvoerder. "Daarnaast is er sprake van een vergrote vraag naar bedden omdat het LCPS twee weken niet operationeel is geweest. Je ziet een soort inhaaleffect waardoor er nu meer aanvragen zijn dan er bedden beschikbaar zijn gesteld."

Tot opluchting van het Edese ziekenhuis gaat de landelijke spreiding wel ook in de weekenden weer door.

Deel dit artikel