De gezelligste dagen van het jaar. Foto: Foto: Pexels

De gezelligste dagen van het jaar. Foto: Foto: Pexels

- In de wintertijd zijn de dagen korter en de donkere periodes langer. Voor velen de tijd om door mooie verlichting sfeer in en om huis te brengen. De eerste tuincentra hebben hun kerstshow al ingericht en voor de ultieme liefhebbers kan de zoektocht naar nieuwe trendy kerstspullen niet vroeg genoeg beginnen.

Zo zijn de vrijwilligers van Verlicht Vierhouten eind oktober al weer op een mobiele steiger geklommen om de sfeerverlichting op te hangen. Het is inmiddels een traditie geworden die meer dan twintig jaar geleden is begonnen. De lichtornamenten die op lantaarnpalen worden gehangen zorgen voor een sfeervol straatbeeld in Vierhouten. Deze verlichting zal zeker tot eind januari 2022 in het dorp blijven hangen. Nunspeet en andere dorpen zullen vast dit goede voorbeeld volgen.

Inkopen

Ben je iemand die al vroeg met z’n kerstinkopen begint en eind november de kerstverlichting aan het huis hangt of ben je meer van de last-minute om kerstversiering voor de helft van de prijs te scoren. Dit jaar kunnen de prijzen best wel aan de hoge kant zijn omdat veel van de spullen aan de andere kant van de wereld vandaan komen. In het kader van de kerstgedachte moet een bezoek aan een lokale ondernemers beslist op nummer 1 van je shoppinglijst staan. In deze tijd met allerlei beperkende maatregelen hebben mkb-ers het beslist niet makkelijk. Wil je verzekerd zijn van geslaagde kerstinkopen denk dan ook eens aan de manier waarop je je betalingen doet. Naast cash en je reguliere bankpas kun je ook een creditkaart gebruiken zoals zoals een Visa Card. De mogelijkheden en voorwaarden van dit laatste betaalmiddel zijn de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Zo zijn je aankopen tot 360 dagen verzekerd. Dat is toch een mooie binnenkomer.

Eenzaamheid

Door alle perikelen rondom corona zijn ook in Nunspeet en omgeving veel mensen aan huis gebonden. Kwetsbare ouderen blijven uit angst het liefst veilig achter hun geraniums zitten. Familiebezoek ontvangen is daarbij minder vanzelfsprekend geworden. Juist tijdens de donkere dagen van de kerst kan het voor alleenstaande ouderen een zware tijd zijn. Eenzaamheid is geen nieuw fenomeen. Door de crisis ervaren meer mensen dan ooit wat eenzaamheid is. En niet alleen ouderen. Het tegengaan van deze eenzaamheid doen we door ons met elkaar te verbinden. Door meer aandacht voor elkaar te hebben.

Kerstgedachte

Ken je in je omgeving eenzame mensen leg dan eens contact met hen. Dat kan bijvoorbeeld door een mooie bos bloemen met een opbeurende tekst te sturen. Er zijn in Nunspeet en dorpen in de omgeving vast bloemisten die een prachtig boeket voor de eenzame medemens kunnen samenstellen. Bloemen brengen mensen dichter bij elkaar en vertellen wat met woorden misschien niet gezegd kan worden. Een hartverwarmend kerststukje is natuurlijk ook een goede optie. Verbinding en letten op je naaste is tenslotte waar het bij de kerst om draait. Wie echt in contact wil komen met eenzame ouderen kan natuurlijk ook een creatieve activiteit ondernemen. Ga samen een mooi kerststuk maken als teken van aandacht en betrokkenheid voor je medemens. Het levert vaak ook verrassende gesprekken en mooie verhalen op.

Deel dit artikel