Veilig naar de sneeuw. Foto: Pixabay

Veilig naar de sneeuw. Foto: Pixabay

- Ga je aankomende winter op wintersport? Dan kijk je hier vast en zeker al naar uit. Voordat jij je op de pistes kunt begeven, moet je eerst een behoorlijk stukje rijden. Omdat het weer in de winter niet al te best is, is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan.

Zo mogen sneeuwkettingen bijvoorbeeld niet ontbreken. In wintersportgebieden kan in de wintermaanden namelijk flink wat sneeuw vallen. Heb je nog niet eerder sneeuwkettingen gebruikt? Dan zit je mogelijk nog met een aantal vragen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over sneeuwkettingen.

Zijn sneeuwkettingen verplicht?

In Nederland is het niet verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben als je in de winter de weg op gaat met jouw auto. Dit komt voornamelijk doordat er hier aanzienlijk minder sneeuw valt dan in de wintersportgebieden. Daarbij komt dat de meeste wegen hier redelijk vlak lopen. Hierdoor is het zelfs bij sneeuwval betrekkelijk eenvoudig om je van A naar B te verplaatsen. In de bergachtige wintersportgebieden is dit een heel ander verhaal.

Voordat je vertrekt naar een wintersportgebied raden wij je aan sneeuwkettingen in jouw auto te gooien. Waarom? Omdat het in sommige landen handig is om deze bij je te hebben. Sterker nog, soms ben je zelfs verplicht om ermee te rijden. Dit is vaak het geval bij (hevige) sneeuwval of een glad wegdek als gevolg van ijs. Wanneer je verplicht bent om met sneeuwkettingen te rijden, wordt dit vaak met een verkeersbord aangegeven. Rijd je zonder deze kettingen terwijl dit wel verplicht is en raak je betrokken bij een aanrijding? Dan kan de schade volledig op jou verhaald worden. Je kunt zelfs volledig aansprakelijk worden gesteld.

Sneeuwkettingen monteren

Als je niet bekend bent met sneeuwkettingen, weet je ongetwijfeld ook niet hoe je ze monteert. Sommige mensen gooien de kettingen in hun kofferbak en zien wel hoe het loopt. Het kan namelijk zijn dat je ze helemaal niet nodig hebt tijdens jouw wintersportvakantie. Toch is dit een betrekkelijk grote gok. Als je ze wel nodig hebt, moet je ze ter plekke namelijk monteren. Als je niet weet hoe dit werkt, red jij je hier mogelijk niet mee. Gevolg hiervan is dat jij jouw weg niet kunt vervolgen.

Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, raden wij je aan voor vertrek alvast te oefenen met sneeuwkettingen monteren. Thuis heb je er immers alle tijd voor. Hoe je de kettingen precies monteert, kan per merk verschillen. Gelukkig wordt er altijd een instructie meegeleverd. Als je deze stap voor stap volgt, is het monteren van sneeuwkettingen een fluitje van een cent. Oefen het liefst vaker dan één keer voordat je vertrekt. In dat geval kost het jou in een wintersportgebied slechts een fractie van je tijd om de sneeuwkettingen aan te brengen.

Verschillende soorten

Veel mensen denken dat alle sneeuwkettingen hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Je kunt vandaag de dag namelijk verschillende soorten sneeuwkettingen kopen. Allereerst kun je kiezen voor de standaard sneeuwketting. Voordeel hiervan is dat hij verkrijgbaar is in verschillende diktes. Hierdoor is er voor ieder auto een geschikt exemplaar te vinden. Toch kleeft er ook een nadeel aan. Je monteert hem namelijk aan de achterzijde van een band en dat kost je onnodig veel tijd.

Ben je op zoek naar sneeuwkettingen die je makkelijk monteert? Dan is een loopvlakketting van Heuts misschien iets voor jou. Deze sneeuwketting ligt niet om de gehele band, maar alleen om het deel dat de weg raakt. Tot slot is er nog een extra dunne sneeuwketting. Met een dikte van slechts 7 millimeter is deze sneeuwketting nog dunner dan de dunste standaard sneeuwketting. Deze ketting moet je wel weer aan de achterkant van het wiel monteren, waardoor montage meer tijd kost.

Aandachtspunten bij sneeuwkettingen kopen

Wil je sneeuwkettingen kopen? Dan moet je – naast het soort sneeuwketting – op een aantal zaken letten. Kijk bijvoorbeeld naar jouw bandenmaat. Als je dit niet doet, is de kans aanwezig dat de ketting te groot of te klein voor jouw band is en dat zou zonde zijn. Daarnaast moet je weten dat er onderscheid gemaakt wordt in het merk. Je kunt bijvoorbeeld Pewag sneeuwkettingen kopen, maar ook sneeuwkettingen van CT-Racing, RUD of Taurean. Het type auto waarvoor je sneeuwkettingen nodig hebt is eveneens van belang. Voor een grote zware auto heb je logischerwijs zwaardere sneeuwkettingen nodig dan voor een kleine, lichte auto.

Deel dit artikel