Gebruik deze tips om thuis energie te besparen. Foto: Pexels

Gebruik deze tips om thuis energie te besparen. Foto: Pexels

- "Doe het licht uit als je de kamer verlaat!" Je moeder had gelijk, het is best een goed advies. Het verminderen van je energieverbruik in huis bespaart niet alleen geld, het draagt ook bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Het energieverbruik van onze woningen wordt bovendien sterk beïnvloed door ons eigen gedrag.

Elk klein ding telt: wanneer we het licht aandoen, de verwarming aandoen, de waterkoker aanzetten of een film kijken, verbruiken we elektriciteit en energie. Energie vergelijken is van belang om geld te besparen op je energierekening, maar dit geldt ook zeker voor de onderstaande tips.

Zet de verwarming lager en sluit de deuren

Voordat de winter begint, moet je je radiatoren ontluchten. Lucht in het systeem leidt namelijk tot verspilling van energie. Het is zinvol om de temperatuur ook voor elke kamer afzonderlijk in te stellen. Door de temperatuur in een ruimte met slechts één graad te verlagen, wordt ongeveer zes procent aan verwarmingsenergie bespaard. Je kunt deze getallen als richtlijn gebruiken in Celsius: slaapkamers 16º tot 18º, keuken 18º tot 20º, kinderkamer 20º, woonkamer 20º tot 22º, badkamer 23º. En als je de kamer wilt verluchten, doe het dan goed: je kunt beter de ramen 5-10 minuten per keer wijd openzetten en dan weer sluiten, dan de ramen de hele dag open te laten staan.

Trek de stekker eruit

Wist je dat het je in een jaar tijd veel energie en dus veel geld kan kosten als je je apparaat op stand-by houdt? Zowel in geld als in energie? Het totale stand-by energieverbruik van alle huishoudens in de EU-landen komt bijvoorbeeld neer op ongeveer 43 TWh en is verantwoordelijk voor ongeveer 19 miljoen ton CO2 per jaar. Door je apparaat uit het stopcontact te halen, kun je tot 305 kWh elektriciteitsverbruik in je huishouden per jaar besparen. Gebruik je een apparaat niet? Trek de stekker dan dus uit het stopcontact!

Schakel de lampen uit

De vuistregel is natuurlijk om alle onnodige lichten uit te doen, maar het soort lampen dat je gebruikt heeft ook invloed op het energieverbruik. In vergelijking met conventionele gloeilampen besparen spaarlampen niet alleen 70 procent op elektriciteit en bedrijfskosten, maar produceren ze ook 80 procent minder CO2-uitstoot. Spaarlampen bevatten helaas giftig kwik en zijn daarom gevaarlijk afval. LED lampen zijn hier een beter alternatief. Hoewel ze een hoger prijskaartje hebben, zullen ze zich door hun lage energieverbruik snel terugbetalen. Alsnog moet je de LED verlichting uitschakelen als je het niet hoeft te gebruiken.

Verminder het waterverbruik

Door een waterbesparende douchekop te gebruiken, kun je water- en energiekosten besparen door je waterverbruik tot de helft te verminderen zonder het te merken. Minder water gebruiken betekent overigens niet per se minder schoon! Een spaarreservoir of dual flush helpt je daarnaast om het waterverbruik per toiletspoeling terug te brengen van 9 naar 6 liter. Gebruik de spaarknop en het waterverbruik wordt nog verder teruggebracht tot 3 liter. Ook kun je energie besparen door je handen alleen met koud water te wassen.

Deel dit artikel