Een passende zorgverzekering kiezen. Foto: Pexels

Een passende zorgverzekering kiezen. Foto: Pexels

- Het eind van het jaar is het moment om te bepalen of je bij je huidige zorgverzekeraar blijft of dat overstappen verstandiger is.

Hoe maak je de juiste keuze en is de goedkoopste zorgverzekering wel slim om te kiezen? Voordat je bepaalt bij welke zorgverzekeraar je je verzekering afsluit, bedenk je eerst wat voor soort polis je wilt. Wordt het een restitutiepolis of een naturapolis? Wij leggen je de verschillen uit zodat jij goed geïnformeerd je keuze maakt.

De voordelen van een restitutiepolis

Er wordt steeds vaker voor een restitutiepolis gekozen. Bij het afsluiten van een dergelijke polis ben je vrij om te kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat. Bij een naturapolis wordt alleen de zorg vergoed die je ontvangt van een zorgaanbieder die een contract heeft met jouw zorgverzekering. Daar staat tegenover dat de kosten van een restitutiepolis hoger zijn. De volledige vrijheid om zelf je ziekenhuis te kiezen of je homeopaat of je fysiotherapeut is voor veel mensen dé reden om te kiezen voor een restitutiepolis. In sommige gevallen moet je de gemaakte kosten eerst zelf voorschieten en wordt dit achteraf door je zorgverzekeraar aan jou terugbetaald. In de meeste gevallen wordt maximaal 100 procent van het marktconforme tarief vergoed.

Een passende zorgverzekering kiezen

Een passende zorgverzekering kiezen doe je door te vergelijken. Hoe vergelijk je zorgverzekeringen? Op een vergelijkingssite vind je het aanbod van verschillende zorgverzekeringen overzichtelijk bij elkaar. Het aanbod aan restitutie verzekeringen is minder dan het aanbod aan natura verzekeringen. Toch valt er nog steeds voldoende te kiezen. Vul op de site in wat jouw persoonlijke situatie is en of je specifieke wensen hebt. Wil je liever een naturaverzekering afsluiten, omdat dit goedkoper is en verwacht je bovendien weinig zorg nodig te hebben? Kijk dan naar de zorgaanbieders met wie de zorgverzekering een contract heeft afgesloten en check of bijvoorbeeld het ziekenhuis bij jou in de buurt hier ook bij zit. Heb je toch onverwacht zorg nodig, dan hoef je niet ver te reizen. In sommige gevallen kan je ook gebruikmaken van collectiviteitskorting. Dit is een korting die je krijgt op je verzekeringspremie doordat je de verzekering afsluit via bijvoorbeeld je werkgever. Ook geven sommige verzekeraars korting aan zzp-ers, ondernemers en studenten. Het is de moeite waard om dit mee te nemen bij je vergelijking. Start vandaag!

Deel dit artikel