Grapperhaus maakt namens kabinet excuses aan onterecht veroordeelden in Puttense moordzaak - RTV Nunspeet

Herman du Bois (links) en Wilco Viets Foto: ANP

Herman du Bois (links) en Wilco Viets Foto: ANP

PUTTEN - Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft donderdag namens het kabinet excuses aangeboden aan de twee mannen die jaren onterecht vastzaten voor de Puttense moordzaak.

Update: Blijdschap na excuses minister om Puttense moordzaak: 'Dat komt door Peter R. de Vries'

Wilco Viets en Herman du Bois zaten zeven jaar in de gevangenis voor de moord in 1994 op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in Putten. In 2002 werden ze alsnog vrijgesproken.

Peter R. de Vries

De vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries zette zich jarenlang in voor de vrijlating van Viets en du Bois. Zij kregen ieder een schadevergoeding van 900.000 euro. Ze probeerden hun oude leven weer op te pakken, maar dat ging moeizaam.

Anja du Bois, de vrouw van Herman, heeft een boek geschreven over die zware tijd: 'Het wordt nooit meer hetzelfde, het gaat altijd over de moordzaak.'

Door een DNA-match kwam Ron P. in 2008 in beeld als dader. Hij werd tot 15 jaar en zes maanden cel veroordeeld voor het vermoorden en verkrachten van Christel Ambrosius.

'Heel erg fout gegaan'

Minister Grapperhaus maakte de excuses aan du Bois en Viets in de Tweede Kamer: "Het is in de Puttense moordzaak heel erg fout gegaan. Het is tijd dat wij volledig recht doen aan deze twee mannen en hun gezinnen. Ze hebben zeven jaar in de gevangenis gezeten. En het is de verantwoordelijkheid van de overheid om alle schadelijke gevolgen weg te nemen."

Kijk hier naar de beelden van Minister Grapperhaus.

"Zij hebben wel een financiële genoegdoening gehad, maar nooit een morele. Dat heeft pijn gedaan. We hebben die mannen en hun gezinnen in de kou laten staan. We hadden eerder excuses moeten maken. Ze worden door sommigen nog steeds met de nek aangekeken. Dat is niet eerlijk. Ik zeg tegen Herman en Wilco: het spijt me", zei een zichtbaar aangedane minister.

Zie ook: Puttense moordzaak: geschiedenis van de moord op Christel Ambrosius

Deel dit artikel