Wat zijn de nadelen van het leasen van een auto? . Foto: Pexels.com

Wat zijn de nadelen van het leasen van een auto? . Foto: Pexels.com

- Er wordt veel geschreven over de voordelen van het leasen van een auto. Logisch, want dit biedt ook veel pluspunten aan ondernemers, terwijl particulieren dit ook kunnen ervaren met behulp van private lease.

Desondanks heeft het leasen van een auto helaas ook wel degelijk wat nadelen. Deze moet je kennen als je uiteindelijk toch kiest voor een leaseauto in plaats van een voertuig dat je zelf koopt. Lees daarom dit artikel goed door zodat je de nadelen van het leasen van een vierwieler kent voordat je een overeenkomst ondertekent met een leasemaatschappij.

Auto kun je niet aanpassen

Tijdens een autolease kunnen wijzigingen je geld kosten. Het is niet zo dat het aanbrengen van aanpassingen aan een leaseauto duurder is, maar dat leasemaatschappijen het voertuig weer in de oude staat terug willen krijgen. Wanneer een geleasede auto aan het einde van de leaseperiode wordt ingeleverd, wordt deze meestal voorbereid om als tweedehandsauto te worden verkocht. Om deze reden wil de leasemaatschappij de auto met originele uitrusting en in goede staat hebben. Bovendien kunnen wijzigingen de fabrieksgarantie ongeldig maken. Als je besluit je leaseauto te modificeren, betekent dit waarschijnlijk dat je extra kosten moet betalen wanneer je deze inlevert.

Altijd een autobetaling

De meeste private lease contracten hebben een looptijd van ongeveer twee tot drie jaar. Aangezien leasen hetzelfde is als het huren van een voertuig, moet je om de paar jaar voortdurend op zoek naar een ander voertuig en een auto blijven betalen totdat je iets koopt. De maandelijkse betalingen voor een autolease zijn over het algemeen lager dan bij het financieren van een gloednieuwe auto, maar op de lange termijn bespaar je misschien geen geld omdat je altijd betalingen doet. Altijd zorgen moeten maken over een autobetaling kan voor veel mensen als een groot nadeel worden beschouwd.

Er zijn kilometerlimieten

Rijd je meer dan 25.000 kilometer per jaar dan kan leasen een nadeel zijn voor je portemonnee. Leasemaatschappijen kennen kilometerbeperkingen toe aan geleasede voertuigen om het aantal kilometers en de slijtage waarmee de auto wordt ingeleverd te beperken. Dit helpt om de staat van het voertuig te behouden voor latere wederverkoop. Kilometerlimieten voor een lease zijn doorgaans ongeveer 20.000 tot 25.000 kilometer per jaar. Als je meer rijdt dan je toegewezen aantal, betekent dit dat je extra kilometervergoeding moet betalen. Er is meestal een optie om vooraf tegen lagere kosten extra kilometers te kopen als je denkt ze nodig te hebben.

Lastig onder uit te komen

Leasingcontracten zijn nogal ijzersterk en het kan erg moeilijk zijn om er uit te komen. Totdat je alles wat je verschuldigd bent volledig hebt afbetaald (of iemand hebt gevonden om je lease over te nemen), zit je tot het einde van de looptijd aan het voertuig vast. Het vroegtijdig beëindigen van een leasetermijn gaat bijna altijd gepaard met kosten voor vroegtijdige beëindiging en mogelijk moet je in één keer betalen wat je verschuldigd bent om uit de overeenkomst te komen. Dit kan een groot nadeel zijn van een auto leasen.

Deel dit artikel