Tachtigplussers en een deel van de zeventigplussers kunnen nu al een boosterprik krijgen Foto: Omroep Gelderland

Tachtigplussers en een deel van de zeventigplussers kunnen nu al een boosterprik krijgen Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Het gros van de volledig gevaccineerde Gelderlanders wil een boosterprik, zodra zij daarvoor in aanmerking komen. Dat blijkt uit een enquête van KiesKompas, op verzoek van het datapersbureau LocalFocus.

Maar liefst 85,6 procent van de Gelderlanders zegt een boosterprik 'zeker' of 'waarschijnlijk wel' te nemen, op het moment dat ze daarvoor aan de beurt zijn. Met die boosterprik krijgt hun bescherming tegen het coronavirus een 'oppepper', waardoor ze weer beter beschermd zijn tegen ernstige ziekte door het virus.

Alleen in Limburg, Drenthe en Zeeland zijn mensen nóg enthousiaster over de boosterprik.

Toch zijn er ook mensen die de prik 'niet' of 'waarschijnlijk niet' willen. In de enquête geeft 7,3 procent dat aan. Dat is in lijn met het landelijke beeld. De andere Gelderlanders geven aan het nog niet te weten (7,1 procent).

Een deel van de oudste groep kan nu al een boosterprik krijgen. De GGD's in Gelderland hebben er tot nu toe samen meer dan 42.000 gezet. Ook ziekenhuizen en verpleeghuisinstellingen zetten boosterprikken, maar die zijn hier niet bij meegeteld.

Verschil per leeftijdsgroep

Uit het enquête-onderzoek van Kieskompas en LocalFocus blijkt dat vrijwel elke gevaccineerde 65-plusser kiest voor een boostervaccinatie: bijna 95 procent geeft aan zeker of waarschijnlijk voor zo'n prik te gaan. Onder Nederlanders tussen de 50 en 64 jaar is dat bijna negen op de tien.

Onder volledig gevaccineerde jongeren tussen 18 en 34 is de bereidheid minder hoog, maar nog altijd kiest bijna driekwart van hen (waarschijnlijk) wel voor een extra prik.

De vragenlijst werd tussen 25 november tot en met 1 december ingevuld door ruim 4.300 volledig gevaccineerden.

Zie ook:

Deel dit artikel