De vrouw op leeftijd raakte tonnen kwijt. Foto: ANP

De vrouw op leeftijd raakte tonnen kwijt. Foto: ANP

NEEDE - Een 53-jarige Arnhemmer wordt ervan verdacht dat hij in zes jaar tijd meerdere tonnen van de bankrekening van zijn toenmalige huurbazin wegsluisde. Tegen hem is vrijdag dertig maanden gevangenisstraf geëist, waarvan zes voorwaardelijk.

De man huurde jarenlang een woning van de vrouw uit Neede. In 2016 trok hij echter met zijn twee zoons bij de vrouw in. Hij stopte toen niet alleen met het betalen van huur, maar trok volgens het Openbaar Ministerie ook de rekening van de vrouw leeg.

In totaal ging er in een periode van zes jaar zo'n 400.000 euro in de richting van de man. Er werden grote bedragen op zijn eigen rekening gestort, of er werden betalingen gedaan die hem ten goede kwamen. Volgens de Arnhemmer deed de vrouw de overboekingen zelf, maar zij verklaarde tegen politie meerdere keren dat ze niets van de betalingen afwist.

Controle en isolatie

Het balletje ging begin 2019 rollen toen de familie van de vrouw zich zorgen begon te maken. Na een aantal meldingen deed de politie een huiszoeking in de vrijstaande villa in Neede. De vrouw bleek, in haar eigen woning, slechts een kleine kamer en bijkeuken tot haar beschikking te hebben.

De verdachte werd dezelfde dag nog aangehouden. Hij beschikte over de bankpas van de vrouw, de code daarvan en de gegevens van internetbankieren. Volgens de officier van justitie bleek de vrouw consistent in haar verklaringen: "Ze raakte meermalen geëmotioneerd toen haar de transacties werden voorgehouden."

Na de aanhouding van de man is de bejaarde bewoonster onderzocht door een arts. Ze werd wilsonbekwaam verklaard en woont inmiddels in een verzorgingstehuis.

Deel dit artikel