De veerdienst Megen - Appeltern. Foto: ANP

De veerdienst Megen - Appeltern. Foto: ANP

APPELTERN - De vijf veerponten die over de Maas tussen Gelderland en Noord-Brabant varen, liggen komend weekend weer stil. Dat kondigt vakbond FNV aan. En vanaf maandag kunnen passagiers, net als afgelopen week, gratis overvaren.

Boze schippers voeren al een hele tijd actie en ze willen daar net zo lang mee doorgaan totdat een bemiddelaar van de gemeente Oss aantreedt die een cao-conflict met de werkgever, stichting De Maasveren, moet oplossen.

Zie ook: Bestuur Maasveren niet van plan te vertrekken om cao-conflict

De schippers zijn in conflict met hun werkgever omdat die nieuwe medewerkers een lager instapsalaris zou willen bieden. Ook zouden nieuwkomers op de Maasveren geen vaste onregelmatigheidstoeslag krijgen. Dat zorgt volgens FNV voor een tweedeling waar de schippers fel tegen zijn gekant.

Bemiddelaar hard nodig

De gemeenteraad van Oss nam deze week moties aan over de Maasveren. Raadsleden schaarden zich onder meer achter het voorstel om een bemiddelaar aan te stellen om de ruziënde partijen bijeen te brengen. Volgens FNV-bestuurder Nuri Alders voelen de schippers zich gesteund door de gemeenteraad.

Zo'n bemiddelende partij is hard nodig. Medewerkers van de veerdienst zegden onlangs het vertrouwen in het bestuur op omdat er een onveilige werkomgeving zou zijn ontstaan.

Bij de stichting werken 26 schippers die varen op vijf veerponten. Het gaat om de ponten Appeltern-Megen, Maasbommel-Megen, Alphen-Oijen, Alphen-Lith en Alem-Maren-Kessel.

Zie ook: Schippers van Maasveren zeggen vertrouwen in bestuur op

Deel dit artikel